«Πράσινο» στο ψηφιακό χάπι

❱❱ Ηλεκτρονικός αισθητήρας θα μαρτυρά αν ο ασθενής έλαβε την αγωγή τουΤο πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έλαβε το πρώτο ψηφιακό χάπι με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αισθητήρα, που μαρτυρά την ελλιπή συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία, στον γιατρό ή στους φροντιστές του. 

Η νέα τεχνολογία θα «κάνει πρεμιέρα» με το αντιψυχωσικό Abilify, που χορηγείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη. Με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας ο γιατρός και έως τέσσερα οικεία πρόσωπα του ασθενούς μπορούν να έχουν συνεχή και πλήρη εικόνα για το αν ο ασθενής δεν έλαβε την αγωγή του λόγω αφηρημάδας ή σκοπιμότητας (π.χ., επειδή δεν αισθάνεται άρρωστος, επειδή θέλει να αποφύγει τις ανεπιθύμητες ενέργειές του ή γιατί έχει παρανοϊκές σκέψεις ότι ο γιατρός προσπαθεί να τον βλάψει).

Μέσω Bluetooth

Πώς γίνεται αυτό; Το ψηφιακό Abilify MyCite φέρει έναν ενσωματωμένο αισθητήρα, ο οποίος δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου. Λίγα λεπτά αργότερα ένα «ηλεκτρονικό τσιρότο», που εφαρμόζεται στα πλευρά του ασθενούς, μεταβιβάζει μέσω Bluetooth την ημέρα και την ώρα κατάποσης του χαπιού σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Η μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μη θεραπεύονται σωστά, με συνέπεια είτε την παράταση της φαρμακευτικής αγωγής τους είτε την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Αυτό ισοδυναμεί με τεράστιες δαπάνες που επιβαρύνουν τόσο τα δημόσια συστήματα υγείας όσο και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Παρά τα προφανή οφέλη της τεχνολογίας για τους ασθενείς με δυσκολία συμμόρφωσης, όπως τα άτομα με ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι που ξεχνούν τα φάρμακά τους, έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες για την εισβολή του «Μεγάλου Αδελφού» στον χώρο της ιατρικής, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ιδιωτικότητας των ασθενών και εξαναγκασμό τους να παίρνουν φάρμακα που δεν θέλουν.

Οι ασθενείς που θα πάρουν το ψηφιακό χάπι, το οποίο θα κυκλοφορήσει εντός του 2018, θα καλούνται ωστόσο να υπογράφουν ένα έγγραφο συναίνεσης.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ