Σύγρονες Ατλαντίδες Νέα Υόρκη και Τόκιο

ΚΟΣΜΟΣ
Η λίστα του «Forbes» με τις μεγαλουπόλεις που κινδυνεύουν να βυθιστούν μέχρι το τέλος του 21ου

Σύγρονες Ατλαντίδες Νέα Υόρκη και Τόκιο

Στο πέρασμα των αιώνων κάποιες πόλεις έφτασαν στο απόγειο του πολιτισμού, της αίγλης και του πλούτου κι όμως χάθηκαν ξαφνικά από προσώπου γης ή ερημώθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ατλαντίδα, που αναφέρεται σε έργα του Πλάτωνα, και το Μάτσου Πίτσου, η χαμένη πόλη των Ινκας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Forbes», που θεωρείται η «Βίβλος του καπιταλισμού», με ανάλογη εξαφάνιση κινδυνεύουν και ορισμένες από τις σημερινές μεγαλουπόλεις, οι οποίες μπορεί να μη φτάσουν ποτέ μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Από αυτές, οκτώ κινδυνεύουν περισσότερο.

Στη λίστα που δημοσιεύεται στο περιοδικό, την πρώτη θέση έχει η Μπαντζούλ, πρωτεύουσα της Γκάμπια, η οποία, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, σε πενήντα χρόνια θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σταδιακά θα βυθιστεί.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ντιτρόιτ, του οποίου ο πληθυσμός σε λιγότερο από πενήντα χρόνια θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο -σήμερα έχει 950.000 κατοίκους- ενώ η ανεργία θα μαστίζει τους κατοίκους, που θα αναγκαστούν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες. Ετσι, η πρώην αυτοκρατορία της αυτοκινητοβιομηχανίας θα γίνει πόλη-φάντασμα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πόλη Ιβάνοβο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η οποία θα ερημωθεί όπως το Ντιτρόιτ, καθώς σταδιακά πεθαίνει η εριουργία, που κάποτε ανθούσε και της έδινε ζωή.
Τέταρτη στη λίστα είναι η Πόλη του Μεξικού. Η μεγαλούπολη θα ερημώσει στα επόμενα 100 χρόνια εξαιτίας της έλλειψης νερού, τα αποθέματα του οποίου δεν θα επαρκούν για τα 20 εκατομμύρια κατοίκους που έχει σήμερα.

Επόμενες στη λίστα είναι η Νέα Υόρκη και το Τόκιο, που αν και δείχνουν «υγιείς», έχουν διπλάσιο αριθμό κατοίκων από αυτόν που μπορούν πραγματικά να αντέξουν. Η αλλαγή κλίματος και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα προκαλέσουν την καταστροφή των πυκνοκατοικημένων κέντρων τους.

Οσο για το Σαν Φρανσίσκο; Αυτό ενδεχομένως θα εξαφανιστεί από ένα μεγάλο σεισμό.