Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 30 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι συνθήκες είναι αρκετά καλές για να προχωρήσετε...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Κλικ» από τη στρατόσφαιρα στην Ελλάδα

Λήψεις με φόντο το Διάστημα από τον 29 χρονο Κώστα Ταματέα, ο οποίος ετοιμάζει σύντομα και νέα φιλόδοξη αποστολή με «όπλο» τη φωτογραφική κάψουλα του πρωτότυπου Slaros project

Την ώρα που ο πλανήτης έχει «παραδοθεί» στην ευκολία των selfies, ένας νεαρός προγραμματιστής από τη Θεσσαλονίκη ανεβάζει την τέχνη της φωτογραφίας -κυριολεκτικά- στα ύψη. Υστερα από ατελείωτες ώρες δουλειάς και δεκάδες δοκιμές, ο Κώστας Ταματέας βρήκε τον τρόπο να στέλνει τη φωτογραφική του κάψουλα στη στρατόσφαιρα (!) και να φέρνει πίσω στη Γη μοναδικές λήψεις της Ελλάδας, τραβηγμένες από το Διάστημα.
4235423rt423rtf 4Ο 29χρονος Θεσσαλονικιός είναι ο μόνος Ελληνας που έχει απαθανατίσει τον Ολυμπο, τη Χαλκιδική, το Πήλιο, τον Αμβρακικό κόλπο και άλλες περιοχές της χώρας από ύψος 30-40 χιλιομέτρων, με φόντο το μαύρο του Διαστήματος. Πώς; Με ένα δικό του τεχνικό σύστημα που αποτελείται από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, ένα αλεξίπτωτο και μια ειδική κάψουλα, η οποία περιέχει πλήθος ηλεκτρονικών διατάξεων, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα.
4235423rt423rtf 1Το Slaros project, όπως το έχει ονομάσει, έχει τη δυνατότητα να φτάνει στη στρατόσφαιρα και να τραβά εκατοντάδες φωτογραφικά καρέ και βίντεο, τα οποία αποθηκεύει σε ψηφιακή μνήμη. Σε ύψος περίπου 40 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη το μπαλόνι σκάει και η κάψουλα προσγειώνεται με τη βοήθεια του αλεξιπτώτου. Υστερα από αρκετό… ψάξιμο και με τη χρήση συστημάτων τηλεμετρίας, ο ερασιτέχνης φωτογράφος ανακτά την κάψουλα και μας προσφέρει αυτές τις μαγευτικές φωτογραφίες της Ελλάδας.
4235423rt423rtf 3Το Slaros project έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο αποστολές, στις 19 Ιουλίου του 2012 και στις 26 Αυγούστου του 2013. Τώρα ο Κώστας Ταματέας ετοιμάζεται για την τρίτη αποστολή, που θα πραγματοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία. «Η κάψουλα είναι έτοιμη, αλλά εξαρτάται πολύ από τον καιρό και από άλλους παράγοντες, δηλαδή να υπάρχει αρκετός χρόνος από την ομάδα που θα ψάξει να βρει την κάψουλα όταν προσγειωθεί. Η αποστολή έχει πολλές παραμέτρους» λέει στην «Espresso» ο 29χρονος προγραμματιστής.

Ηλεκτρονικά

Μάλιστα η νέα φωτογραφική κάψουλα που ετοίμασε είναι εξελιγμένη σε σχέση με τις προηγούμενες. Διαθέτει περισσότερες και καλύτερες φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερα με ανάλυση 1.080p και βελτιωμένα ηλεκτρονικά. Ολα αυτά χωρούν μέσα σε ένα μικρό κουτί και ζυγίζουν συνολικά μόλις 950 γραμμάρια, δηλαδή 30% λιγότερο από τα 1.350 γραμμάρια της παρθενικής κάψουλας. Η βασική φωτογραφική μηχανή και η βιντεοκάμερα που χρησιμοποιεί ο 29χρονος είναι του εμπορίου, όμως όλα τα άλλα ηλεκτρονικά είναι δικές του κατασκευές.

«Στην ουσία σχεδιάζω μια μικρή motherboard και στέλνω τα σχέδια σε εργοστάσιο στην Κίνα, που μου επιστρέφει τις πλακέτες τυπωμένες. Πάνω σε αυτήν τοποθετώ μικροελεγκτές, αντιστάσεις, πυκνωτές, διάφορα μοντουλάκια, GPS κάμερες κ.λπ. Τα κουμπώνω όλα πάνω και αφού τελειώσουν οι κολλήσεις, γράφω το software, το οποίο φορτώνω πάνω στον επεξεργαστή που δίνει τις εντολές» εξηγεί ο Κώστας Ταματέας . Από τη στιγμή της απογείωσης έως την προσγείωση το σύστημα λειτουργεί εντελώς αυτόματα, με βάση τις εντολές που έχουν καταχωρηθεί στο λογισμικό.

Το μεγάλο βήμα που θα επιχειρήσει ο νεαρός με την τρίτη αποστολή θα είναι η ζωντανή μετάδοση εικόνων (όχι βίντεο) κατά τη διάρκεια της πτήσης! Για τον σκοπό αυτόν πάνω στον μικροϋπολογιστή της κάψουλας έχει προσαρμόσει ένα πομπό UHF και μια κεραία RF, που θα στέλνουν στη Γη μέσω ψηφιακού σήματος μία φωτογραφία κάθε ένα-δύο λεπτά. Το σήμα θα λαμβάνεται από έναν ειδικό δέκτη και στη συνέχεια θα περνά σε έναν υπολογιστή, ο οποίος θα το αποκωδικοποιεί και θα σχηματίζει τη φωτογραφία.

Η αναγνώριση από τη ΝASA

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Slaros project και οι αποστολές στο Διάστημα είναι εμπνεύσεις του Κώστα Ταματέα από χόμπι και από αγάπη για το Διάστημα, ενώ ανταμοιβή του είναι τα σχόλια του κόσμου αλλά και η αναγνώριση της δουλειάς του από τη NASA. Ηδη η NASA έχει ανακηρύξει δύο λήψεις του ως «φωτογραφία της ημέρας» (Earth Science Picture of the Day)! Αφθονο φωτογραφικό υλικό, βίντεο και πολλές πληροφορίες για τη δουλειά του 29χρονου Θεσσαλονικιού υπάρχουν στη σελίδα του στο facebook (www.facebook.com/slaros.project).
4235423rt423rtf 5

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...