Το «κάψιμο» μπροστά σε υπολογιστές και smartphones προκαλεί σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κύρια συμπτώματα είναι η ναυτία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ίλιγγο

Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones δεν «κουράζει» απλώς τα μάτια, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της ναυτίας που εκδηλώνεται σε ταξίδι με καράβι. Ειδικός στις ΗΠΑ επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι ακίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Η Αντζέλικα Τζέσπερ, υποψήφια διδάκτωρ στο αμερικανικό Iowa State University, αναφέρει σε δημοσίευσή της ότι το φαινόμενο είναι γνωστό με τον όρο «κυβερνοναυτία». Μπορεί να εκδηλωθεί έπειτα από υπερβολική χρήση συσκευών με οθόνες, όπως tablets, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και «έξυπνα» κινητά. Κύρια συμπτώματα είναι η ναυτία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ίλιγγο, οι δυσκολίες στον προσανατολισμό και οφθαλμοκινητικά προβλήματα. Τα τελευταία περιλαμβάνουν καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και γενικευμένη αίσθηση κούρασης. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται επίσης θολή όραση και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Η ειδικός τονίζει ότι τα συμπτώματα της «κυβερνοναυτίας» μπορεί να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή μετά την απομάκρυνση του χρήστη από την οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι η πάθηση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η Τζέσπερ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης εκδηλωθούν απώλεια προσανατολισμού και ίλιγγος, μπορεί να προκληθούν τροχαία ατυχήματα.

Γι’ αυτό συστήνει περιορισμό στον χρόνο που περνάει κάποιος μπροστά από τις οθόνες. Επίσης προτείνει να ζουμάρει κανείς όταν επισκέπτεται μια ιστοσελίδα ή να αυξήσει το μέγεθος των γραμμάτων, ώστε να διευκολυνθεί το μάτι στην ανάγνωση και να μην κουράζεται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ