Το «Big Bang» του Αλτσχάιμερ

❱❱ Ερευνητές κατέγραψαν τη στιγμή της μετάλλαξης μορίου που οδηγεί στη νόσοΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Την ακριβή στιγμή της «γέννησής» της, το «Big Bang» δηλαδή της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούν να σταματούν την ασθένεια πριν κάνει αισθητή την παρουσία της στον ανθρώπινο οργανισμό με συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης.

Ερευνητές του O’ Donnell Brain Institute του πανεπιστημίου UT Southwestern κατέγραψαν τη στιγμή της μετάλλαξης ενός μορίου της πρωτεΐνης Tau λίγο πριν αρχίσει να προσκολλάται σε άλλα μόρια Tau σχηματίζοντας μεγαλύτερη μάζα.

Ανάπτυξη θεραπείας

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανίχνευση της εκφυλιστικής νόσου πριν αυτή εξαπλωθεί, και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη θεραπειών που θα σταθεροποιούν τις πρωτεΐνες Τau πριν αλλάξουν σχήμα. «Το βλέπουμε ως το Big Bang της παθολογίας Τau. Είναι ο τρόπος να μελετήσουμε προσεκτικά την αρχή της νόσου» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Ντάιαμοντ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «eLife» έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη άποψη ότι μια μεμονωμένη πρωτεΐνη Τau δεν έχει ιδιαίτερο σχήμα και είναι επιβλαβής μόνο αφότου αρχίσει να προσκολλάται σε άλλες πρωτεΐνες Τau.

Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να αναπτύξει μια απλή κλινική εξέταση που να ερευνά το αίμα ή τον μυελό των οστών του ασθενούς για την ανίχνευση των πρώτων βιολογικών ενδείξεων για ανωμαλίες της πρωτεΐνης Τau.

«Μόλις ξεκίνησε το κυνήγι για τη δημιουργία μιας θεραπείας που σταματά τη νευροεκφυλιστική διαδικασία στο σημείο εκκίνησής της. Αν έχει αποτέλεσμα, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά» πρόσθεσε ο Ντάιαμοντ.

Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί σε κλινικές δοκιμές τις τελευταίες δεκαετίες, η νόσος του Αλτσχάιμερ παραμένει μία από τις πιο καταστροφικές παγκοσμίως, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...