Αντιβιοτικά με τη σέσουλα

❱❱ Η αλόγιστη χρήση των σκευασμάτων ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειεςΕναν αιώνα πίσω θα γυρίσει η Ιατρική, εάν δεν περιοριστεί δραστικά η χρήση των αντιβιοτικών που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα μικρόβια, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά. 

Δεν είναι μακριά η εποχή, λένε οι επιστήμονες, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους από μικρόβια και βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο E-coli που ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε κρούσματα ουρολοίμωξης στα παιδιά ή η κλεμπσιέλλα, ένα βακτήριο ένοχο για πολλές πνευμονίες. Ο λόγος είναι φυσικά η κατάχρηση των αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Επίσης, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και τα φυτά μειώνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού στα μικρόβια, ενώ παράλληλα η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο, δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. Ειδικότερα τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 700.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ευρωπαίων ερευνητών, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός.

Οι επιπτώσεις είναι συγκρίσιμες με το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού του AIDS κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπολογίζεται ότι ως το 2050 θα πεθάνουν 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα. Το τραγικότερο είναι ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν παιδιά νεότερα των 12 μηνών, αλλά και τους άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και την Ελλάδα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ