Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Αντιβιοτικά με τη σέσουλα

❱❱ Η αλόγιστη χρήση των σκευασμάτων ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειεςΕναν αιώνα πίσω θα γυρίσει η Ιατρική, εάν δεν περιοριστεί δραστικά η χρήση των αντιβιοτικών που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα μικρόβια, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά. 

Δεν είναι μακριά η εποχή, λένε οι επιστήμονες, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους από μικρόβια και βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο E-coli που ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε κρούσματα ουρολοίμωξης στα παιδιά ή η κλεμπσιέλλα, ένα βακτήριο ένοχο για πολλές πνευμονίες. Ο λόγος είναι φυσικά η κατάχρηση των αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Επίσης, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και τα φυτά μειώνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού στα μικρόβια, ενώ παράλληλα η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο, δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. Ειδικότερα τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 700.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ευρωπαίων ερευνητών, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός.

Οι επιπτώσεις είναι συγκρίσιμες με το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού του AIDS κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπολογίζεται ότι ως το 2050 θα πεθάνουν 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα. Το τραγικότερο είναι ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν παιδιά νεότερα των 12 μηνών, αλλά και τους άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και την Ελλάδα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...