Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Οργή χιλιάδων ανέργων, ΑμεΑ και συνταξιούχων που κόπηκαν από το κοινωνικό μέρισμα!

Σε επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση του κοινωνικού μερίσματος.

Χιλιάδες άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι επιχείρησαν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, καθώς διαπίστωσαν ότι είναι «κομμένοι» από το έκτακτο βοήθημα, επειδή δεν είναι δικαιούχοι. Την ψυχρολουσία διαδέχτηκαν η απογοήτευση και η οργή για τους «κόφτες» της κυβέρνησης.

Η μεγαλύτερη αναστάτωση προκλήθηκε σε άτομα με αναπηρίες. Η εφαρμογή δέχεται αίτηση μόνο από τον γονέα, ακόμη και αν το εξαρτώμενο μέλος υποβάλει φορολογική δήλωση. Έτσι όλες οι αιτήσεις εξαρτώμενων μελών απορρίφθηκαν χωρίς να γνωρίζουν γιατί, αφού δεν είχε διευκρινιστεί εκ των προτέρων. Άμεσα αντέδρασε η ΕΣΑμεΑ, που ανέφερε ότι πολλά άτομα με αναπηρία απορρίπτονται από την ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος λόγω προβλήματος με την ΗΔΙΚΑ και καλεί τους δικαιούχους να επαναλάβουν την αίτηση σήμερα.

Η συνομοσπονδία χαρακτήρισε ως κατάφωρη αδικία και διάκριση την εξαίρεση από το κοινωνικό μέρισμα των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ: Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά έχουν κάνει επιτυχώς αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, όχι όμως πόσα νοικοκυριά ταλαιπωρήθηκαν ή απορρίφτηκαν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, στις εγκριθείσες αιτήσεις δίνεται η δυνατότητα ακύρωσής τους, στις απορριφθείσες αιτήσεις όμως δεν δίνεται η δυνατότητα επανυποβολής με διορθωμένα στοιχεία και δεν αναγράφεται ο λόγος απόρριψης, ώστε να έχει ο πολίτης πλήρη εικόνα για πιθανή ένσταση.

Το υπουργείο

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών στην προσπάθειά τους να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα οδήγησαν την κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις. Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν τα προβλήματα, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται εκ των υστέρων να παράσχει διευκρινίσεις για την αιτία απόρριψης πλήθους αιτήσεων αλλά και να δημιουργήσει μία παράλληλη πλατφόρμα για τις ενστάσεις. Από το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε άνοιξε η πλατφόρμα, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις από εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ, που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προβεί σε εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα τα μέλη. Πέρα απ’ αυτό, για τη διευκόλυνση των πολιτών θα ανοίξει σήμερα στον διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ συμπληρωματική σελίδα, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.

Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ, στα οποία μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...