Η Κύπρος καταγγέλλει ότι άρπαξαν τις μελέτες για να προχωρήσουν στις έρευνες στο τεμάχιο 8

Δήλωση-βόμβα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, καταγγέλλοντας ότι «η Τουρκία υπέκλεψε τις μελέτες για να προχωρήσει στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ»! Ο Κυριάκος Κούσιος επιβεβαίωσε έτσι σχετικά δημοσιεύματα που ενέπλεκαν και την Ιταλία στην περίεργη και ύποπτη αυτή υπόθεση.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη νέα παράνομη γεώτρηση που επιχειρεί το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρίες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, ο κ. Κούσιος είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Τουρκία συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι υπέκλεψε μελέτες με στοιχεία.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει υπόνοια ούτε ανησυχία πως ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους. «Υπάρχουν πληροφορίες, ωστόσο, που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται, όμως, ότι σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όπως και άλλα ΜΜΕ της Κύπρου, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ γίνεται σε στόχο μόλις λίγα μέτρα από το σημείο όπου είχε οριοθετήσει η ιταλική ΕΝΙ, δίδοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα. Ο ρόλος της Ιταλίας και της ΕΝΙ προκαλεί υποψίες, μετά και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε επαφές για κοινές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ