Φοιτητής ο πρώτος ερασιτέχνης αστρονόμος που ανακάλυψε νέο φεγγάρι στον Δία

«Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι είναι το πρώτο πλανητικό φεγγάρι που έχει ανακαλύψει ερασιτέχνης αστρονόμος»

Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε ένα νέο φεγγάρι στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου απλού πολίτη που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Ο Κάι Λι, κατά τη διάρκεια «ενός καλοκαιρινού χόμπι πριν επιστρέψει στο σχολείο», μελέτησε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί τον Φεβρουάριο του 2003 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης και εντόπισε ένα νέο μέλος της ομάδας Carme, η οποία περιλαμβάνει 22 άλλα μικρά φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη, σε αντίθετη φορά από την περιστροφή του.

Το νέο φεγγάρι, που έχει το προσωρινό όνομα EJc0061 και έχει μέχρι τώρα καταμετρημένους 80 δορυφόρους, είναι πιθανότατα κομμάτι που αποσπάστηκε από τον δορυφόρο του Δία, Carme. Σε κάθε περίπτωση, το εύρημα του Λι παραμένει σημαντικό.

«Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι είναι το πρώτο πλανητικό φεγγάρι που έχει ανακαλύψει ερασιτέχνης αστρονόμος» δήλωσε ο φοιτητής σε συνέντευξη στο «Sky and Telescope».

Ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφία αυτού του δορυφόρου, αλλά φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από το τηλεσκόπιο Καναδά – Γαλλίας – Χαβάης τον Φεβρουάριο του 2003 ανεδείκνυαν τη λάμψη των δορυφόρων που προκαλείτο από το φαινόμενο της αντίθεσης, όταν ο Ήλιος και ο πλανήτης, σε αυτή την περίπτωση ο Δίας, είναι σε αντίθετα σημεία του ουρανού της Γης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ