«Καμπανάκι» από 239 ερευνητές

Κάθε μέρα που περνά πια ο νέος κορονοϊός αποκαλύπτεται περισσότερο στους επιστήμονες, που μελετούν κάθε του πτυχή, με στόχο -τι άλλο;- την ανακάλυψη του σωτήριου εμβολίου. Του εμβολίου, δηλαδή, που θα σημάνει επί της ουσίας και το τέλος της πανδημίας, η οποία απειλεί την παγκόσμια κοινότητα.

Τούτη τη φορά δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορονοϊός βρίσκεται σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα και μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, καλούν πλέον τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναθεωρήσει τις οδηγίες του για την προστασία του πληθυσμού από την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων, προερχόμενων από τη μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «NYT».

Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων, που εκτοξεύονται στον αέρα, είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων, που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από τη μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορονοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους, αν τον εισπνεύσουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για περαιτέρω σχολιασμό των διαπιστώσεων των ειδικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους «NYT», ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά. «Ειδικά τους τελευταίους έναν-δύο μήνες έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία» δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός, επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους «New York Times».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερευνα-σοκ του ΑΠΘ! Ο αριθμός των κρουσμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να φτάσει τα 11.500

Τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη...

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις: Oι ενοχλητικοί «επισκέπτες» του καλοκαιριού

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού,...

Έξαρση του ιού από τον συνωστισμό

«Καμπανάκι» από τον Δημόπουλο  για τη μετάδοση του Covid-19 λόγω  συγχρωτισμού...

Ο φόβος της αλλαγής

Η ανανέωση και η αλλαγή είτε είναι εσωτερική ανάγκη είτε εξωτερική...

Συναγερμός! SOS στο Δρομοκαΐτειο από νοσηλεύτρια που διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό

Είκοσι επτά νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων τα...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην πρώτη ενημέρωση έπειτα από ενάμιση μήνα ξεκαθάρισε...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ