Ο φόβος της αλλαγής

Η ανανέωση και η αλλαγή είτε είναι εσωτερική ανάγκη είτε εξωτερική αναγκαιότητα μοιάζει να είναι μια απόφαση οριστική. Είναι η στιγμή που νιώθουμε το χαλί να τραβιέται κάτω από τα πόδια μας και να στριφογυρίζουμε στο κενό πριν από την πτώση. Η ανησυχία και ο φόβος μάς χαμογελούν!

Η κλινική ψυχολόγος δρ Κόρτνεϊ Γουόρεν στο πρόσφατο βιβλίο της «Lies We Tell Ourselves: The Psychology of Self-Deception» υποστηρίζει ότι «ως άνθρωποι μισούμε την αλλαγή. Προτιμάμε να μείνουμε στα ίδια, σε κάτι που έχουμε συνηθίσει, ακόμη κι όταν έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι αυτό μάς κρατάει μακριά από τη χαρά και την ευτυχία. Τις περισσότερες φορές λέμε στον εαυτό μας ψέματα, ώστε να ρίξουμε την ευθύνη για την ακινητοποίησή μας στις συνθήκες γύρω μας. Είναι πιο εύκολο να εστιάζουμε στο τι κερδίζουμε παραμένοντας στην κατάσταση που δεν μας αρέσει. Κι όλα αυτά, επειδή φοβόμαστε το άγνωστο, αυτό που θα ανοιχτεί μπροστά μας μόλις τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα».

Η διαδικασία της αλλαγής δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες. Πρόκειται για μια πορεία με σημαντικά διλήμματα. Τα συναισθήματα είναι πολλά, και συχνά αντικρούονται μεταξύ τους. Μπροστά στο άγνωστο μας πιάνει φόβος, άγχος, θλίψη, θυμός, απελπισία, αίσθημα ανικανότητας, δισταγμός και αμφιβολία. Αμφισβητούμε την απόφασή μας κι εμάς. Από την άλλη, όταν επιλέγουμε την αλλαγή, νιώθουμε χαρά και ενθουσιασμό. Τα συναισθήματα ταυτόχρονα είναι ανάμεικτα, ενδεχομένως να καταλήξουν σε αναβολή των πλάνων και σε σύγχυση.

Κάθε αλλαγή είναι μια ολόκληρη διεργασία. Στόχος είναι να την περάσουμε με τον πιο υγιή τρόπο, με θετική σκέψη, αφοσίωση και πίστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα και αντιδράσεις. Η αλλαγή, όμως, θα ατενίζει στον ορίζοντα με επιτυχία, παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Γκρίνια

Ο,τι και να γίνει, είναι θέμα δικής μας απόφασης, είτε προχωρήσουμε είτε επιστρέψουμε στα παλιά και γνωστά. Όποιο δρόμο και να ακολουθήσουμε, η θέση και η στάση αυτή καθορίζουν το πώς θα αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανές καταστάσεις που θα προκύψουν.

Ποιος ο λόγος να γκρινιάζουμε αν δεν αλλάξουμε αυτό που μας ενοχλεί; Βοηθάει να διαλέξουμε να είμαστε δίπλα σε δραστήριους ανθρώπους, που θα μας εμπνέουν ώστε να κινητοποιηθούμε άμεσα! Επίσης, μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία και να δούμε ταινίες που θα μας ενεργοποιήσουν θετικά.

Εκείνες οι στιγμές που ταυτιζόμαστε μαζί τους, που αφηνόμαστε να μας συνεπάρει ένα βιβλίο ή μια ταινία, είναι ικανές να μας οπλίσουν με αισιοδοξία και δύναμη για να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να γυρίσουμε σελίδα. Επειδή, όμως, η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους, επιχειρούμε αρχικά μικρές αλλαγές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SOS! Ανεβαίνουν τα κρούσματα

Σταθερά αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα...

«Καμπανάκι» από ερευνητές για τα ανεξέλεγκτα σταγονίδια

H μετάδοση από τον αέρα του νέου κορονοϊού έχει υποτιμηθεί, γεγονός...

«Κληρονομιά» με σοβαρές διαταραχές

Οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι η «κληρονομιά» του Covid-19 σε πολλούς ανθρώπους...

Ερευνα-σοκ του ΑΠΘ! Ο αριθμός των κρουσμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να φτάσει τα 11.500

Τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη...

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις: Oι ενοχλητικοί «επισκέπτες» του καλοκαιριού

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού,...

Έξαρση του ιού από τον συνωστισμό

«Καμπανάκι» από τον Δημόπουλο  για τη μετάδοση του Covid-19 λόγω  συγχρωτισμού...

Συναγερμός! SOS στο Δρομοκαΐτειο από νοσηλεύτρια που διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό

Είκοσι επτά νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων τα...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ