Απάντηση του Παυλόπουλου στην άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις

Τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις επανέφερε στο προσκήνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντας απάντηση στην αναιτιολόγητη απόρριψη της πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας από τη γερμανική κυβέρνηση στις 18 Οκτωβρίου.

Με αφορμή την παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τον Οκτώβριο του 1943 στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης, στα Τζουμέρκα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις θα φτάσουν έως την τελική δικαίωση, καθώς είναι ζήτημα δικαιοσύνης.

«Το χρέος μας έναντι των τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, μακριά από κάθε έννοια αντεκδίκησης και αποκλειστικώς και μόνο για λόγους δικαιοσύνης, μας υποχρεώνει να εγείρουμε έως την τελική δικαίωση τις νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της εποχής της ναζιστικής κατοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι ως άνω αξιώσεις μας, για τις οποίες ουδέν ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής τίθεται, είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Διεθνές Δίκαιο

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί από αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου Διεθνούς Δικαίου, όπως αποφάνθηκε προσφάτως και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του γερμανικού Kοινοβουλίου (Bundestag).

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα η ναζιστική Κατοχή, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ως άνω άρνηση και θα επανέλθει στο δίκαιο αίτημά της, επικαιροποιώντας και ενισχύοντας τα επιχειρήματά της» και τόνισε ότι «η ιστορική μνήμη αποτελεί όρο επιβίωσης του έθνους μας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα και το έδαφος της πατρίδας μας υπό όρους αρραγούς ενότητας». «Η Ελλάδα είναι η δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ