Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η ελληνική αντίδραση στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση άφησε τις σπασμωδικές κινήσεις και την προχειρότητα με την οποία χειριζόταν τα ελληνοτουρκικά και δείχνει να προωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο αντίδρασης στις εξόφθαλμες και ωμές προκλήσεις της Τουρκίας, με ακύρωση στην πράξη του μνημονίου που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείχνει επίσης να «τρέχει» τις διαδικασίες προκειμένου να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, κάτι που θα έκλεινε τον δρόμο στην Τουρκία να αξιώνει μερίδιο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και να ονειρεύεται τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Στην αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης φαίνεται να συνέβαλε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης, αντιλήφθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος με τα ΜΟΕ και τους διαύλους επικοινωνίας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να προβάλει πιο απειλητικά τις παράλογες και παράνομες θέσεις του στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής: Απαντάμε αντίστοιχα σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας και δεν φοβόμαστε να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο (το είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος).

Παράβαση

Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού μελέτησε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ωμή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ετοιμάζει την απάντησή του στον ΟΗΕ (την ώρα που η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης)! Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως μετά την ψήφιση του μνημονίου εστάλη στον ΟΗΕ.

Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, θα θέσει σήμερα το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας έμπρακτη παρέμβαση.

Στο μεταξύ χθες, σε συνέντευξή του, υποστήριξε ότι η Λιβύη πιέστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει σχετική «νότα» και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, όμως, η επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών για επιτάχυνση των διαδικασιών για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Δεν ανακοινώνουμε την επόμενη κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο συζητάμε ήδη με την Αίγυπτο, έχουμε συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και έχουμε βρεθεί ήδη τρεις φορές για να καταλήξουμε σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η Λιβύη

Την Τετάρτη θα ακολουθήσουν η άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ισα Γκουάιντερ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Η επίσκεψη του Λίβυου πολιτικού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του λιβυκού Κοινοβουλίου! Κάτι που στο μνημόνιο (σ.σ.: γι’ αυτό ονομάζεται μνημόνιο και όχι συμφωνία) με την Τουρκία δεν συνέβη.Οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Τρίπολης αναμένεται να κλιμακωθούν, με κάποιους να προβλέπουν ότι δεν θα αντέξει και θα επικρατήσει τελικά ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Αυτή την αίσθηση έχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, λέγοντας: «…έκαναν τη συμφωνία για να την επικυρώσουν, γιατί θεωρούν ότι ο Σαράζ δεν έχει πάρα πολύ καιρό μπροστά του».

Αποκορύφωμα των κινήσεων της κυβέρνησης στη διεθνή σκακιέρα θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...