Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ρύθμιση-ανάσα στα «μπλοκάκια» και τέλος στο χαράτσι για τις παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες

Τέλος στις διπλές εισφορές για μισθωτούς και επαγγελματίες με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση. Σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αλλαγές έρχονται και στην αμοιβή με απόδειξη δαπάνης, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν σενάρια και για παρεμβάσεις στην ασφάλιση των μελών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Ειδικότερα, ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2017 υποχρεώνει στην καταβολή εισφορών για κάθε εισόδημα που δημιουργείται από κάθε παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα. Το καθεστώς αναμένεται να αλλάξει από το επόμενο έτος όχι μόνο για τους μισθωτούς, αλλά και για τους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα όποιος είναι επαγγελματίας και καταβάλλει εισφορές για μία δραστηριότητά του δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για άλλη επαγγελματική δραστηριότητά του. Θα καταβάλλει μόνο για τη μία. Βασικός όρος, όμως, γι’ αυτήν την απαλλαγή θα είναι ο εξής: το ύψος των εισφορών κάθε μήνα να φτάνει τουλάχιστον τα 252 ευρώ, δηλαδή το ποσό που θα αντιστοιχεί στη δεύτερη (επί συνόλου έξι) κλίμακα των εισφορών που θα ισχύσει από το 2020 για τους επαγγελματίες με πάνω από πέντε έτη ασφάλιση.

Παραδείγματα

Αν ένας επαγγελματίας με παράλληλη δραστηριότητα καταβάλλει εισφορές κάτω των 252 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ/μήνα (το ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη κατηγορία εισφορών για τους επαγγελματίες με πάνω από πέντε έτη ασφάλιση), τότε θα πρέπει να καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ της δεύτερης και της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή το ποσό των 42 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα, το 2020 έστω ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης Α είναι παράλληλα μέλος άλλης εταιρείας Β. Αν επιλέξει να υπαχθεί στη δεύτερη κατηγορία εισφορών (ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης Α), δηλαδή να πληρώνει 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης – υγείας, θα απαλλάσσεται από την πληρωμή εισφορών για την παράλληλη δραστηριότητα ως μέλος της επιχείρησης Β.

Αν επιλέξει (ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης Α) να πληρώνει εισφορές 210 ευρώ/μήνα, θα πρέπει να πληρώσει παράλληλα και τη διαφορά των 42 ευρώ/μήνα, λόγω της ταυτόχρονης δραστηριότητάς του ως μέλος της εταιρείας Β.

Αλλαγές αναμένονται και στην περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης και αμοιβής με τίτλο κτήσης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επιτρεπόμενο ποσό θα πέσει πολύ κάτω από τα 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πιθανότατα στα 3.000 ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, θα καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Τα μέλη των ΙΚΕ

Ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν και στο καθεστώς ασφάλισης των μελών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν διαφορετικές «φωνές». Κάποιοι επιθυμούν την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα μέλη των συγκεκριμένων μορφών εταιρειών, η δημιουργία των οποίων άνθισε τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω των ανατροπών που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στους επαγγελματίες με δελτία παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν, όμως, και «φωνές» που επισημαίνουν ότι μια πιθανή επιβολή εισφορών θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο των ΙΚΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...