Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, 2025

Ανεβαστικό τσιφτετέλι από τον ταλαντούχο Γιάννη Ξανθόπουλο

Ο Γιάννης Ξανθόπουλος, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης που έχει ξεχωρίσει...

Ορνέλα Λούτη: «“Σχολείο” που ξεκίνησα την τηλεόραση με τον Κοκκινόπουλο»

Αλλο Ορνέλα Μούτι, άλλο Ορνέλα Λούτη. Η πρώτη έκανε...

Καλό (;) Πάσχα για Alpha και Γερμανού

To Πάσχα θα... σκάσουν τα ωραία νέα για τη...

Θαύμα στα χώματα του Άγιου Νεκτάριου

Στην πολύχρωμη και λουσμένη από τον Μαρμαρά Σηλυβρία της...

Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο!

Στον Λευκό Οίκο θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα κρίσιμο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η βαρύτητα της συνάντησής τους έγκειται στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία με «τσαμπουκάδες» και στρατιωτικές ενέργειες αμφισβητεί και επιχειρεί να εμβολίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει επί τάπητος την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στον Τραμπ, σημειώνοντάς του ότι διαταράσσεται η ασφάλεια στην περιοχή και κινδυνεύουν στρατηγικές συνεργασίες που έχουν στηθεί κατόπιν μεγάλης προσπάθειας, όπως αυτή με το Ισραήλ και την Κύπρο για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Ο αγωγός αυτός έχει την εύνοια των ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Τράμπ συνεχίζει να χαϊδεύει τα αυτιά του Ερντογάν συντελώντας στην αποθράσυνσή του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ πέρασε το νομοσχέδιο «EastMed Act» από το Κογκρέσο, ο Τραμπ έσπευσε να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για να μη δυσαρεστήσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, με την οποία η χώρα μας παρέχει εξαιρετικά σημαντικές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς (δίνει γην και ύδωρ επί της ουσίας), και ο ρόλος σταθεροποιητή στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, που είναι και προς όφελος των ΗΠΑ.

Αμυντική βιομηχανία

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί, επίσης, η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F-16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν και η προοπτική αγοράς F-35, καθώς και η συμπαραγωγή UAVs. Από την πλευρά του, βέβαια, ο Τραμπ θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η συνεργασία με την Κίνα για το 5G δεν είναι ανεκτή.

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ άρχισε την Κυριακή από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους Έλληνες ομογενείς. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο και μίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες. Στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Τραμπ.

«Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω, όμως, και για τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Εκεί όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» είπε, μεταξύ άλλων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το απίθανο κόλπο απατεώνων στη Λαμία

Εναν νέο τρόπο εξαπάτησης έχουν βρει επιτήδειοι για να...

Μισή ώρα διάλειμμα για… αυνανισμό

Τα διαλείμματα στο γραφείο για καφέ ή ακόμη και...

Γιατί το Buddha έγινε το must διασκέδασης της νυχτερινής Αθήνας

Αυτό που συμβαίνει κάθε Πέμπτη και Σάββατο στο Buddha...

Βετεράνος… συνοδός αποκαλύπτει τα θέλω των πελατών την ημέρα των ερωτευμένων

Δουλειές με... φούντες έχουν τα call girls σήμερα, που...