Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Μητσοτάκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Άρωμα γυναίκας θα φέρει στο Προεδρικό Μέγαρο η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει ως πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μια εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του» εξήγησε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, συμπληρώνοντας με φόντο την επιδιωκόμενη συναίνεση πως «όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια».

Προοδευτική

Στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα υπερκομματική, προοδευτική, ζητώντας να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών για να τιμηθεί στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου η σύγχρονη Ελληνίδα. Αλλά και πηγές του Μαξίμου χαρακτήρισαν την επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική, καθώς η υποψήφια δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Άκρως τιμητική χαρακτήρισε την επιλογή της για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αποδεχόμενη την πρόταση θα απέχει πλέον από τα δικαστικά της καθήκοντα και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα».

Η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γόνος δικαστικής οικογένειας, κόρη του αείμνηστου προέδρου του ΣτΕ και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Νικόλαου Σακελλαρόπουλου. Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατάγεται από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο, διαθέτει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος.

Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015, ενώ ως σύμβουλος Επικρατείας συνέδεσε το όνομά της με μεγάλες υποθέσεις, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η διάσωση των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Ήταν μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Κοσκωτά και συμμετείχε στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προκάλεσε αναβρασμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ως πρώτη αντίδραση, η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε οποιαδήποτε νύξη για το πρόσωπο που πρότεινε ο πρωθυπουργός για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε τον θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτακη που ανακοίνωσε σήμερα (ενν. χθες) την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει τη στάση του κόμματος στο ζήτημα». Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είχε τοποθετηθεί στην ηγεσία του ΣτΕ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 15.00 σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. για να καθοριστεί η στάση του κόμματος. Οι πρώτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι διάκειται θετικά απέναντι στην υποψηφιότητα.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έκανε λόγο για «αριστεροφοβία» της Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι «θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού ζυγίσουμε το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον».

σφ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...