Η κατάχρησή αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο

Μία επαναστατική βρετανική επιστημονική μελέτη έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και προκαλεί ανησυχία, καθώς συσχετίζει τα αντιβιοτικά με τον κίνδυνο να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, όσο περισσότερες φορές έχει πάρει ένας άνθρωπος στη ζωή του αντιβιοτικά τα προηγούμενα χρόνια τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να χρειαστεί κάποια στιγμή της ζωής του εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η έρευνα έγινε από τους επιδημιολόγους του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου επικεφαλής είναι ο καθηγητής Τγιέρντ βαν Στάα. Η επιστημονική αυτή ομάδα αναλύοντας στοιχεία για περίπου 2.000.000 ασθενείς, μετά το ανησυχητικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, έκανε και σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine».

Λοίμωξη

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί αντιβιοτικό για τις κοινές λοιμώξεις, όπως οι ουρολοιμώξεις, οι ωτίτιδες και οι λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού, πάνω από εννιά φορές μέσα σε διάστημα τριών ετών κινδυνεύουν.

Σημειώνουν ότι οι εννιά φορές λήψης αντιβιοτικών σημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο το επόμενο χρονικό διάστημα εξαιτίας πάλι μιας λοίμωξης. Μάλιστα, η μελέτη αναφέρει ότι αυτός ο κίνδυνος αφορά τους επόμενους τρεις μήνες. Τα νούμερα είναι σαφή.

Όσοι κατά την τελευταία τριετία είχαν πάρει αντιβιοτικά δύο φορές είχαν 1,23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για νοσοκομειακή εισαγωγή, όσοι είχαν πάρει τρεις έως τέσσερις φορές είχαν 1,33 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής, όσοι είχαν πάρει πέντε έως οκτώ φορές αντιβιοτικά είχαν 1,77 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής, ενώ όσοι είχαν πάρει εννέα ή περισσότερες φορές αντιβιοτικά είχαν 2,26 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσοκομείο. Ο επικεφαλής της μελέτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών μπορεί να σκοτώσει τα καλά λεγόμενα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι σταδιακά να γίνονται πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ