Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Αυξάνονται οι ενδείξεις για πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες της χλωροκίνης

O αρχικός ενθουσιασμός για τη χλωροκίνη και τη δράση της ενάντια στον νέο κορονοϊό έχει -αν μη τι άλλο- υποχωρήσει, καθώς από διάφορες επιστημονικές πλευρές αυξάνονται οι επιφυλάξεις, οι προειδοποιήσεις και οι ενδείξεις για πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας του Καναδά εξέδωσε το Σάββατο προειδοποίηση για τη χρήση των φαρμάκων κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη όσον αφορά την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του Covid-19.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι τα δύο αυτά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών προβλημάτων καρδιακού ρυθμού.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή και αυτή προειδοποίηση για τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε ασθενείς με Covid-19. Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, προτάθηκαν ως πιθανή λύση για ασθενείς με Covid-19 σε μια γαλλική μελέτη, για την οποία αργότερα εκφράστηκαν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της. Επίσης, από τον Φεβρουάριο υπήρξαν δύο κινεζικές μελέτες που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η χλωροκίνη μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του Covid-19 σε αρκετούς ασθενείς.

Διακόπηκε πρόωρα

Ωστόσο, βραζιλιάνικη μελέτη σε ασθενείς με κορονοϊό που δοκίμασε τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη διακόπηκε πρόωρα, καθώς αποδείχθηκε ότι σε υψηλή δόση η χλωροκίνη ήταν θανατηφόρα για μερικούς ασθενείς. Επίσης, επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο «Nature», που αφορά την παρακολούθηση 84 ασθενών με Covid-19 στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι επί πέντε μέρες έπαιρναν δύο φορές ημερησίως υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, προειδοποιούν και αυτοί για κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς οι εννέα ασθενείς εμφάνισαν επικίνδυνη αρρυθμία (που αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής).

Τελικά, τέσσερις πέθαναν από πολυοργανική ανεπάρκεια, αλλά κανένας από έμφραγμα. Οι ερευνητές συμπέραναν, πάντως, ότι οι ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συνεχή καρδιολογική παρακολούθηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...