Ιαπωνικό ρομπότ σκοτώνει σε δύο λεπτά τον ιό

Ιαπωνικό ρομπότ, που κάνει αυτόματη απολύμανση νοσοκομείων και άλλων χώρων, υπόσχεται ότι μπορεί να καταστρέψει τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μέσα σε μόνο δύο λεπτά, με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το ρομπότ LightStrike της εταιρίας ιατρικού εξοπλισμού Terumo εκπέμπει υπεριώδες φως σε μήκος κύματος 200 έως 315 νανομέτρων, το οποίο απολυμαίνει κρεβάτια, πόμολα και άλλες επιφάνειες. Έπειτα από ακτινοβολία δύο έως τριών λεπτών οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν υποστεί αρκετή βλάβη για να αδρανοποιούνται ή να καταστρέφονται.

Η τεχνολογία είχε δοκιμαστεί με επιτυχία κατά ανθεκτικών βακτηρίων, ακόμη και εναντίον του ιού Εμπολα, ενώ τώρα η αμερικανική εταιρία Xenex Disinfection Services ανακοίνωσε ότι δοκίμασε το ρομπότ εξίσου επιτυχώς και κατά του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Η απολύμανση από το ρομπότ εμφάνισε αποτελεσματικότητα 99,99% και στην εξαφάνιση του κορονοϊού από ιατρικές μάσκες Ν95, για τις οποίες υπάρχει έλλειψη διεθνώς. Πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ρομπότ, το οποίο κοστίζει περίπου 140.000 δολάρια.

Γενικά οι ερευνητές επενδύουν πολλά στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν λάμπες LED υπεριώδους ακτινοβολίας που θα έχουν την ικανότητα να αποστειρώνουν τις επιφάνειες και πιθανώς τον αέρα και το νερό από τον νέο κορονοϊό. Το υπεριώδες φως έχει δείξει καλά αποτελέσματα κατά του κορονοϊού, αφού η εταιρία Seoul Semiconductor στις αρχές Απρίλη ανακοίνωσε «99,9% αποστείρωση από κορονοϊό μέσα σε 30 δευτερόλεπτα» με τη χρήση LED υπεριώδους ακτινοβολίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ίδια όλα τα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το σπάνιο UV-C, που μπορεί να παραχθεί μόνο μέσω τεχνητών διαδικασιών, είναι αυτό που μπορεί να καθαρίσει το νερό και τον αέρα εξουδετερώνοντας τα μικρόβια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ