Αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγος – Συμβουλές για ανακούφιση των συμπτωμάτων

H κύστη κόκκυγος και οι αιμορροΐδες είναι από τα πιο συχνά προβλήματα πρωκτού που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ασθενών.

Είναι σημαντικό όμως αυτά τα δύο προβλήματα να επιλυθούν προτού προκαλέσουν χειρότερες βλάβες. Η κύστη κόκκυγος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία πολύ απλή χειρουργική επέμβαση, στην οποία αφαιρείται και το άτομο επανέρχεται πλήρως στην καθημερινότητά του. Παράλληλα ο ασθενής λαμβάνει και αντιβιοτική αγωγή.

Οι αιμορροΐδες από την άλλη μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες θεραπείες ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Εξαρτάται δηλαδή αν προεξέχουν του πρωκτού ή όχι και τι συμπτώματα προκαλούν.

Σε αρχική φάση ειδικές κρέμες και χάπια είναι βοηθητικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αν η αιμορροϊδοπάθεια εξελιχθεί σε τετάρτου βαθμού, τότε το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητο. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με laser και να είναι οριστική.

Συμβουλές για να αποφύγετε τις δύο αυτές παθήσεις

Για την κύστη κόκκυγα δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Ο καθημερινός και ενδελεχής καθαρισμός της περιοχής, η αποφυγή καθιστικής ζωής και το ξύρισμα των πολλών τριχών που μπορεί να προκαλέσουν την κύστη είναι πολύ σημαντικά βήματα.

Όσον αφορά τις αιμορροΐδες, οι συμβουλές είναι αρκετές και επιτυχημένες. Για αρχή η τακτική άσκηση και η προσεγμένη διατροφή είναι τα πιο αποτρεπτικά όπλα για την έναρξη της πάθησης και των συμπτωμάτων της. Αποφύγετε καυτερά και βαριά φαγητά, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και περπατήστε ή κολυμπήστε όποτε βρίσκετε χρόνο.

Αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να ελέγξετε την κατάσταση εξαρχής. Όπως η κύστη κόκκυγα έτσι και η αιμορροϊδοπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν δια παντός στα χέρια ενός ειδικού χειρουργού, με εμπειρία.

Dr. Απόστολος Σταματιάδης

Πρωκτολόγος Χειρουργός

Home PAGE – NEW – OCT_2019

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ