Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Όσα έζησα με τον Παΐσιο

❱❱  Ο Γιάννης Εζνεπίδης, ανιψιός του αγίου, μιλά για πρώτη φορά
❱❱  Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια εκοιμήθη η πεφωτισμένη μορφή της Ορθοδοξίας

Από τον
Νίκο Νικόλιζα

«Είχε ένα μοναδικό, φωτεινό πρόσωπο που έλαμπε. Ο θείος μου, ο άγιος Παΐσιος, ήταν κάτι το μοναδικό. Γελούσε, σου έδινε αισιοδοξία, σου έδειχνε τον δικό του σωστό δρόμο και, κυρίως, δεν ήθελε να βλέπει κόσμο απογοητευμένο».

Με τη συμπλήρωση σήμερα 25 ετών από την κοίμηση του αγίου Παϊσίου και τεσσάρων από την αγιοκατάταξή του, ο 63χρονος ανιψιός του Γιάννης Εζνεπίδης, παιδί του αδελφού του Χαράλαμπου, ανοίγει την καρδιά του στην «Espresso» και μιλάει πρώτη φορά για τις μοναδικές στιγμές που έζησε στο πλευρό του αγίου.

«Οταν έφυγε από την οικογένεια για να αρχίσει τη μοναστική ζωή, εγώ ήμουν πολύ μικρός και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από τη ζωή του χωρίς τα ράσα. Ωστόσο είχα τη χαρά και την ευλογία να τον γνωρίσω πολύ καλά μέσα από τις περιηγήσεις μου στο Αγιον Ορος, όπου τον επισκεπτόμουν πολύ συχνά» λέει.

Η οικογένεια του αγίου Παϊσίου αποφεύγει εδώ και χρόνια κάθε είδους δημοσιότητα, ενώ τα περισσότερα από τα μέλη της οικογένειας δεν ασχολούνται με όσα γράφουν τα ΜΜΕ. Συναντήσαμε τον ανιψιό του -έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων- σε μία από τις στάσεις του στην Ελλάδα, μια και η εργασία του αφορά τον τουρισμό.

Ζούσαν σε ένα δωμάτιο 10 άτομα

«Ο πατέρας μου ο Χαράλαμπος ήταν αδελφός του αγίου Παϊσίου. Ηταν μια πολυμελής οικογένεια, που αποτελούνταν από οκτώ παιδιά. Η οικογένεια Εζνεπίδη ήρθε από τη Μικρά Ασία το ’22 και τότε υπήρχε μεγάλη φτώχεια για να μπορέσει να ορθοποδήσει μια πολυμελής οικογένεια, όπως ήταν η δική μας. Αν και όλη η οικογένεια του αγίου έζησε με μεγάλη ανέχεια, ορθοπόδησε. Σκεφτείτε, ζούσαν σε ένα δωμάτιο 10 άτομα! Ηταν, όμως, πολύ αγαπημένοι, χωρίς να έχουν προβλήματα μεταξύ τους…» είναι τα πρώτα λόγια του αγαπημένου ανιψιού του Παϊσίου, του Γιάννη Εζνεπίδη, ο οποίος αναφέρεται με πολύ σεβασμό στην αγιότητα του θείου του.

«Νομίζω πως ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα ο θείος μου ο άγιος Παΐσιος, ο οποίος μιλούσε μέσα από τις πράξεις του, μέσα από τις διδαχές του. Ηταν πολύ ανθρώπινος και πολύ κοντά με τον κόσμο και ίσως γι’ αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ειδικά στη Ρωσία και την Ουκρανία ο κόσμος τον λατρεύει τόσο πολύ, που δεν περιγράφεται. Είναι αναμφισβήτητα ο πιο ξεχωριστός από τους αγίους μας σε αυτές τις χώρες» τονίζει με ευλάβεια αλλά και χαρά ο ανιψιός του αγίου.

«Μου έμαθε την ταπεινότητα»

Αν και ο Γιάννης Εζνεπίδης μιλάει πρώτη φορά δημοσίως για τον θείο του, ωστόσο δείχνει να απολαμβάνει τη συζήτηση, ανήμερα τον εορτασμό της κοίμησής του, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σεμνότητά του.

«Μου μιλούσε πάντα για το πόσο σημαντικό είναι να είμαι ταπεινός και προσεκτικός σε ό,τι λέω και πράττω. Και αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση και δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά το καλυβάκι του στο Αγιον Ορος. Με αντιμετώπισε όπως αντιμετώπισε όλους τους υπόλοιπους προσκυνητές, οι οποίοι κάθονταν υπομονετικά στην ουρά για να τον δουν και να πάρουν την ευλογία του. Παρ’ όλο που ήμουν ανιψιός του, με άφησε και περίμενα, όπως όλους τους άλλους. Και εκεί αντιλήφθηκα τι πάει να πει ταπεινότητα. Από αυτή την πράξη με έκανε να αντιληφθώ πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν» τονίζει συγκινημένος ο Γιάννης Εζνεπίδης.

Τον ρωτάμε για τα θαύματα του Παϊσίου και τα λόγια του, τα οποία έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. «Ολα αυτά, νομίζω, τα γνωρίζουν καλύτερα όσοι τα έχουν ζήσει ή τα ζουν από τον άγιο Παΐσιο. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι πρόκειται για μια πεφωτισμένη μορφή της χριστιανοσύνης».

Ο Γιάννης Εζνεπίδης εξηγεί πώς ένιωσε η οικογένεια όταν έμαθε για την αγιοκατάταξη του Παϊσίου.

«Είναι πολύ βαρύ φορτίο για εμένα, ειλικρινά. Αποφεύγω να λέω ότι είμαι ανιψιός του, γιατί δεν θέλω να εκμεταλλεύομαι το γεγονός της αγιοσύνης του».

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...