Από το… μηδέν!

❱❱  Μητσοτάκης και Ιερώνυμος ξεκινούν από την αρχή τον διάλογο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ριζική αλλαγή στάσης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος, ενώ έως πριν από λίγο καιρό υπερασπιζόταν την ατζέντα του διαλόγου που είχε ανοίξει με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άφησε πίσω του όλα όσα είχαν συμφωνηθεί!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο Αρχιεπίσκοπος είχε υπερασπιστεί τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα (η οποία υπενθυμίζεται πως είχε χαρακτηριστεί «ιστορική») ήταν στα τέλη Ιουνίου, όταν μάλιστα είχε αναφερθεί και με τα καλύτερα λόγια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Χθες όμως, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ετέθησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία, έπειτα από την κατάρρευση της συμφωνίας που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Διασφάλιση

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εξάλλου, στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ