Έρευνα έδειξε ότι η λήψη μισής ασπιρίνης την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο ήπαρ

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν σε έρευνα, την οποία δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ότι η λήψη μισής ασπιρίνης καθημερινά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης μελέτησε περισσότερους από 50.000 εθελοντές στη Σουηδία. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπασχαν από χρόνια ιογενή ηπατίτιδα, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στο ήπαρ.

Μια ομάδα από τους εθελοντές δεν λάμβανε καθόλου ασπιρίνη, ενώ στους υπόλοιπους χορηγούνταν κάθε ημέρα μια «χαμηλή δόση ασπιρίνης», η οποία ανερχόταν σε λιγότερα από 163mg. Ο λόγος που λάμβαναν την ποσότητα η οποία αντιστοιχεί περίπου σε μισό χάπι ασπιρίνης ήταν για να αντιμετωπίσουν τους πόνους που ένιωθαν εξαιτίας της ασθένειας με την οποία είχαν διαγνωστεί.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, η επιστημονική ομάδα υπέβαλε σε εξετάσεις όλους τους εθελοντές. Διαπίστωσε ότι στην ομάδα που λάμβανε καθημερινά μισή ασπιρίνη εμφάνισε καρκίνο του ήπατος το 4% των ασθενών. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου στην οποία δεν χορηγούνταν το παυσίπονο το ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο, καθώς ανήλθε σε 8,3%.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εθελοντές λάμβαναν την ασπιρίνη τόσο πιο πολύ περιοριζόταν ο κίνδυνος να νοσήσουν από καρκίνο του ήπατος. Επιπρόσθετα, από ό,τι φάνηκε, η ευεργετική δράση της ασπιρίνης επεκτείνεται και σε άλλες παθήσεις που μπορεί να πλήξουν το ήπαρ.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η λήψη του φαρμάκου μειώνει κατά 25% την πιθανότητα να πεθάνει κανείς από ασθένειες, όπως η εξαιρετικά διαδεδομένη στους παχύσαρκους λιπώδης διήθηση (στεάτωση) του ήπατος.

Η έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων ερευνών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι οποίες εξετάζουν κατά πόσο η δραστική ουσία της ασπιρίνης μπορεί να καθυστερήσει ή να απομακρύνει σε κάποιο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ