Ποιες είναι οι σωστές αποστάσεις όταν κάνουμε τζόκινγκ ή ποδήλατο

Ακόμα και οι δραστηριότητες που γίνονται με την άδεια των Αρχών ενέχουν σοβαρούς κινδύνους όταν δεν γίνεται σεβαστός ο κανόνας της απόστασης από άλλους ανθρώπους.

Αυτό αποκαλύπτεται με ανατριχιαστικό τρόπο από προσομοιώσεις που έχουν κάνει οι ειδικοί, οι οποίες δείχνουν πόσο εκτεθειμένοι είμαστε σε μολυσμένα σωματίδια όταν βγαίνουμε για τζόκινγκ ή για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Φινλανδοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ότι μόνο ένας βήχας μπορεί να εκτοξεύσει στον αέρα σωματίδια του κορονοϊού που αιωρούνται για αρκετά λεπτά και μπορούν να διασκορπιστούν σε ακτίνα ίση με δύο διαδρόμους σούπερ μάρκετ!

«Αν πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους για ψώνια, να πηγαίνετε όσο πιο αραιά γίνεται. Και να μένετε εκεί όσο λιγότερο γίνεται» σχολιάζει στο BBC o καθηγητής του πανεπιστημίου Aalto Ville Vuorinen.

«Κάποιος που είναι μολυσμένος με κορονοϊό μπορεί να βήξει και να απομακρυνθεί, αφήνοντας πίσω του εξαιρετικά μικρά σωματίδια που κουβαλάνε τον κορονοϊό. Αυτά τα σωματίδια μπορεί να καταλήξουν στις αναπνευστικές οδούς άλλων που βρίσκονται κοντά» καταλήγει.

Μια αντίστοιχη προσομοίωση που δείχνει πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που κάνουν τζόκινγκ να κρατάνε μεγάλες αποστάσεις από άλλους, ακόμα και στο ύπαιθρο, παρουσίασε η εταιρία τεχνολογίας προσομοίωσης Ansys.

Από αυτή προκύπτει ότι τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα ή έναν βήχα μπορούν να διασπαρούν για σχεδόν δύο μέτρα πίσω από αυτόν που τρέχει, περπατάει ή κάνει ποδήλατο. Ως εκ τούτου, το να τρέχουν δύο άνθρωποι δίπλα δίπλα ίσως είναι καλύτερο από το να τρέχουν ο ένας πίσω από τον άλλον.

«Αν κάποιος βήξει, τα σταγονίδια μένουν στον αέρα και αν είσαι 1,8 μέτρα πίσω, θα τρέξεις ανάμεσά τους, γιατί δεν θα έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε αυτά να πέσουν στο έδαφος» εξηγεί εκπρόσωπος της Ansys. Αν θέλετε, λοιπόν, να τρέξετε, τότε φροντίστε να μην τρέχετε πίσω από κάποιον άλλον. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η απόφαση στη Γαλλία να μπουν περιορισμοί και στην άσκηση.

Οι γαλλικές Αρχές επέβαλαν πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας στην πρωτεύουσα της χώρας, απαγορεύοντας στους κατοίκους του Παρισιού τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. τοπική ώρα, με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός και στην άσκηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ