Η Οξφόρδη βγάζει πρώτη το εμβόλιο με τη συμμετοχή και του Ελληνα δρ. Μενέλαου Νικόλαου Πάγκαλου

Αισιόδοξα νέα -και με ελληνική συμμετοχή- έρχονται επιτέλους από την επιστημονική κοινότητα αναφορικά με το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και συγκεκριμένα το πειραματικό εμβόλιο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, της οποίας εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων είναι ο Ελληνας δρ Μενέλαος Νικόλαος Πάγκαλος!

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο, το οποίο έχει την ονομασία AZD1222, είναι ασφαλές, παρήγαγε σημαντική ανοσοαπόκριση και δεν προκάλεσε καμία σοβαρή παρενέργεια κατά τα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 1.000 υγιείς ασθενείς, ενώ ο κ. Πάγκαλος, επιστήμονας και ο ίδιος, είχε δεσμευτεί προ μερικών ημερών πως θα γίνουν προσπάθειες να μοιραστεί το εμβόλιο ισότιμα σε όλες τις χώρες με το αζημίωτο.

Χθες, τα ευρήματα της φάσης 3 των δοκιμών του εμβολίου στους ανθρώπους δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», ενώ η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εκτιμά πως έχει πιθανότητες 80% να είναι αποτελεσματικό.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης φαίνεται πως αφήνουν πίσω άλλους συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο στην «κούρσα» του εμβολίου, αφού έχουν ήδη αρχίσει τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 -που είναι και το τελικό στάδιο-, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.

Το Bloomberg, σε εκτενές ρεπορτάζ του, εστίασε στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του πανεπιστημίου, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, της οποίας -αξίζει να σημειωθεί- τα τρίδυμα παιδιά (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στη δοκιμή. Η Γκίλμπερτ εκφράστηκε με απίστευτη αυτοπεποίθηση, αναφερόμενη στις πιθανότητες επιτυχίας του εμβολίου, τονίζοντας πως εμποδίζει την εκδήλωση του Covid-19 στους ανθρώπους που εκτίθενται στον ιό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο τέλος Απριλίου η ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία -που, φυσιολογικά, κρατά πέντε χρόνια- σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να αρχίσει η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SOS! Ανεβαίνουν τα κρούσματα

Σταθερά αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα...

«Καμπανάκι» από ερευνητές για τα ανεξέλεγκτα σταγονίδια

H μετάδοση από τον αέρα του νέου κορονοϊού έχει υποτιμηθεί, γεγονός...

«Κληρονομιά» με σοβαρές διαταραχές

Οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι η «κληρονομιά» του Covid-19 σε πολλούς ανθρώπους...

Ερευνα-σοκ του ΑΠΘ! Ο αριθμός των κρουσμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να φτάσει τα 11.500

Τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη...

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις: Oι ενοχλητικοί «επισκέπτες» του καλοκαιριού

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού,...

Έξαρση του ιού από τον συνωστισμό

«Καμπανάκι» από τον Δημόπουλο  για τη μετάδοση του Covid-19 λόγω  συγχρωτισμού...

Ο φόβος της αλλαγής

Η ανανέωση και η αλλαγή είτε είναι εσωτερική ανάγκη είτε εξωτερική...

Συναγερμός! SOS στο Δρομοκαΐτειο από νοσηλεύτρια που διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό

Είκοσι επτά νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων τα...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ