Έξαρση του ιού από τον συνωστισμό

«Καμπανάκι» από τον Δημόπουλο  για τη μετάδοση του Covid-19 λόγω  συγχρωτισμού στα νυχτερινά κέντρα.

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στον συνωστισμό που προκαλείται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όπως είπε, σε τέτοιες δράσεις συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα, τα οποία όταν μολυνθούν από τον ιό είναι κατ’ εξοχήν ασυμπτωματικά, αλλά τον μεταδίδουν.
«Οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και με τραγούδι, φωνές, γέλια είναι ακόμα μεγαλύτερες, διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο ιός είναι ακόμα πιο έντονη» εξήγησε σε τηλεοπτική εκπομπή, προσθέτοντας ότι στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης, που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Και το άλλο σημαντικό είναι ότι, ευτυχώς, σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά, όμως, εμποδίζουν το σβήσιμο μια επιδημίας» διευκρίνισε.

Αρμόδιοι φορείς

Αναφορικά με τα πανηγύρια και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση θα βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία μελετούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Τέλος, ανέφερε ότι, συγκριτικά με άλλα κράτη, είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και εκτίμησε ότι η εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και οι καμπάνιες ενημέρωσης θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες.

«Τα καλά αποτελέσματα που είχαμε ως τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες, αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ