Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο στη νοτιοανατολική Ασία έχει εντοπιστεί ένα διαφορετικό στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο μελετάται επισταμένα στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (IMR) στις Φιλιππίνες προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η μετάλλαξη καθιστά το στέλεχος πιο μολυσματικό από αυτό που γνωρίζουν ήδη οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί δε, φοβούνται πως το εν λόγω στέλεχος είναι 10 φορές πιο μολυσματικό από το ήδη γνωστό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες και ονομάζεται D614G. Έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας συρροής που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου, ο οποίος επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε τη 14ήμερη καραντίνα, αλλά και σε ακόμη μία συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.

«Η νέα αυτή αναφορά ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας Noor Hisham Abdullah, κοινώς το εμβόλιο να αποδειχθεί μάταιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την άλλη πλευρά, λέει πως δεν υπάρχουν προσώρας επαρκή στοιχεία για να ισχυριστεί κανείς πως ο D614G προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος φαίνεται να επικρατεί σιγά σιγά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας, επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία» έγραψε ο Noor Hisham στο facebook το Σάββατο, για να προσθέσει πως, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, αυτό το στέλεχος του Covid-19 εξαπλώνεται ευκολότερα και πιο γρήγορα, και προκαλεί σοβαρότερη συμπτωματολογία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...