Στο… τραπέζι νέα παράταση

❱❱ Πιέσεις στο υπ. Οικονομικών για 600.000 δηλώσεις που εκκρεμούν, λόγω προβλημάτων στο TAXISnetΤο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και οι φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Επισημαίνουν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα στο TAXISnet τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο υπολειπόμενος χρόνος ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Υπολογίζεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν πάνω από 600.000 δηλώσεις, που αφορούν κυρίως νομικά πρόσωπα.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων λήγει τα μεσάνυχτα της προσεχούς Πέμπτης 26 Ιουλίου, ενώ έως τις 31 Ιουλίου πρέπει να εξοφληθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να δώσει παράταση, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στο TAXISnet, της δυσκολίας προσαρμογής στο νέο έντυπο Ε3, του αλαλούμ με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά συνταξιούχων του Δημοσίου κ.λπ.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) διατύπωσε χθες επισήμως αίτημα να παραταθεί η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 10 Αυγούστου για τα νομικά, μέσω επιστολής του προέδρου του ΟΕΕ Κωνσταντίνου Κόλλια προς την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή. Προβλήματα στο TAXISnet καταγγέλλει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του προς τους αρμοδίους, στην οποία τονίζει επίσης ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση και υποβολή του νέου εντύπου Ε3.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής, ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά στα 1.157 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή φόρου ανέρχεται στα 421 ευρώ.
Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία, 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ