Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ρένος αρνείται να αποκαλύψει στον Σίμο που...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Αθώωσαν τις… μίζες!

❱❱ Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens γλιτώνουν την κατηγορία για το αδίκημα της δωροδοκίας με τον νέο Ποινικό Κώδικα!

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο εβδομάδες, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Siemens γλιτώνουν την κατηγορία για το αδίκημα της δωροδοκίας, που παραγράφεται.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά υποχρεώθηκε χθες να προχωρήσει σε συμπληρωματική αγόρευση, με την οποία ζητεί την ενοχή 22 κατηγορουμένων μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή λόγω παραγραφής από το αδίκημα της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας για όλους τους κατηγορουμένους -και για τους 32-, για τους οποίους στην αρχική αγόρευσή της τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει να καταδικαστούν.

Παρά το γεγονός, κατά την εισαγγελέα, ότι η δωροδοκία με μίζες εκατομμυρίων στο πλαίσιο της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ αποδείχθηκε πως τελέστηκε, τα κατηγορούμενα στελέχη της Siemens, αλλά και του ΟΤΕ μένουν στο απυρόβλητο για το εν λόγω αδίκημα, που μετατρέπεται σε πλημμέλημα και… παραγράφεται.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στα στελέχη της γερμανικής εταιρίας, τόνισε ότι ο νομοθέτης μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας, «παραβλέποντας το γεγονός ότι ο δωροδοκών τον υπάλληλο είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Απαλλαγή

Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να απαλλαγούν και οι κατηγορούμενοι του ΟΤΕ, κατά την εισαγγελέα της έδρας, καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος και συνεπώς η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί.

Πάντως, κατά την κυρία Σκεπαρνιά, «οι πράξεις των στελεχών του ΟΤΕ δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα».

Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλλας και η σύζυγός του, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ.

Για τον άλλοτε στρατηγό της Χ. Τρικούπη Θεόδωρο Τσουκάτο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι, όσον αφορά τη μίζα του 1.000.000 γερμανικών μάρκων, δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ και ζήτησε την απαλλαγή του λόγω παραγραφής.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...