Ερευνητές: Τα «εξωφεγγάρια» πιθανότατα έχουν ατμόσφαιρα που ευνοεί την εμφάνιση ζωής

Δορυφόροι με νερό!

«Η αλήθεια είναι εκεί έξω» συνήθιζε να λέει ο Φοξ Μόλντερ των «X-Files», αναφερόμενος στην ύπαρξη εξωγήινων, και εμείς, αν θέλουμε να ανακαλύψουμε ζωή «εκεί έξω», καλό θα ήταν να αφήσουμε κατά μέρος τους εξωπλανήτες και να στραφούμε στα εξωφεγγάρια.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Astrobiology», εξηγώντας ότι με τον όρο «εξωφεγγάρια» εννοούνται τα φεγγάρια που στρέφονται γύρω από «πλανήτες φυγάδες». Αυτοί, με τη σειρά τους, είναι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι δεν στρέφονται γύρω από κάποιο αστέρι. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί έξι υποψήφια εξωφεγγάρια.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα εξωφεγγάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εξωγήινης ζωής από ό,τι οι εξωπλανήτες, στους οποίους έχει επικεντρωθεί μέχρι σήμερα η έρευνα.

Η νέα δημοσίευση αναφέρει ότι σε περίπτωση που στην επιφάνεια του εξωφεγγαριού υπάρχει νερό, όπως συμβαίνει στο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη, όπου βρίσκεται στη μορφή πάγου, αυτό θα είναι σε υγρή μορφή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι βαρυτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ του «πλανήτη φυγά» και του εξωφεγγαριού του, αλλά και η ακτινοβολία του Διαστήματος θα έχουν ως αποτέλεσμα τη θέρμανση της επιφάνειας του εξωφεγγαριού. Αν η ατμόσφαιρα του εξωφεγγαριού αποτελείται από 90% διοξείδιο του άνθρακα, θα δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα συγκρατεί αυτή τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση ζωής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ