Κυριακή 17|11|2019
ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Έτοιμο για κυκλοφορία το φάρμακο που καθυστερεί το Αλτσχάιμερ

Έτοιμο για κυκλοφορία το φάρμακο που καθυστερεί το Αλτσχάιμερ

Το πρώτο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει στην αγορά αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για το Aducanumab της εταιρίας Biogen, η οποία πρόκειται να ζητήσει την έγκριση του φαρμάκου στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία της έγκρισης θα διαρκέσει ένα με δύο χρόνια και, αν έχει επιτυχία, το σκεύασμα θα δοθεί πρώτα στους ασθενείς που έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές του. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μισέλ Βουνάτσος δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι με την προοπτική ότι θα προσφέρουμε στους ασθενείς την πρώτη θεραπεία που θα μειώνει την κλινική έκπτωση της λειτουργικότητας που προκαλεί το Αλτσχάιμερ».

Αν και τον Μάρτιο του 2019 η εταιρία διέκοψε τις εργασίες για το φάρμακο, δεδομένου ότι τα ευρήματα έμοιαζαν απογοητευτικά, νέα ανάλυση περισσότερων δεδομένων έδειξε ότι μεγαλύτερες δόσεις του φαρμάκου δύνανται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στους ασθενείς, μειώνοντας την κλινική έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και διατηρώντας τη μνήμη και τις ικανότητές τους για εκπλήρωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Το νέο φάρμακο στοχεύει σε μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυλοειδής και παρουσιάζει μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πλάκες αυτές είναι τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα και ότι ο καθαρισμός του εγκεφάλου από αυτές θα αποτελούσε τεράστια πρόοδο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της άνοιας.

Η Λι Χιούι Τσάι, νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ, δήλωσε στον «Guardian» ότι η θεραπεία αυτή βελτίωσε την επιβίωση και την υγεία των νευρώνων των ζώων, ενίσχυσε τη συνδεσιμότητά τους και διέστειλε τα αιμοφόρα αγγεία, συνθήκες που μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν σημαντικά οφέλη στη γνωστική λειτουργία και άλλες λειτουργίες, όπως η μνήμη, ο προσανατολισμός και η γλώσσα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε μας στο Facebook!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CELEBRITY NEWS