Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Τρίτη 18.01.2022

Ο γιος των Αλιμπέρτη – Πάριου ετοιμάζει την πρώτη του φωτογραφική έκθεση

Με πατέρα τον σπουδαιότερο ερωτικό τραγουδιστή της Ελλάδας, τον...

Η «Φάρμα» κάνει στην άκρη για τις «Σέρρες» του Καπουτζίδη

O Γιώργος Καπουτζίδης με τις αναμνήσεις από την πατρίδα...

Η σωστή διατροφή κατά την εμμηνόπαυση βοηθά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων

Οι πολλές και διαφορετικές αλλαγές που συμβαίνουν στον γυναικείο οργανισμό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δημιουργούν μία επιπρόσθετη αλλά βασική ανάγκη: να τροποποιηθεί ανάλογα και η διατροφή.

Η διατήρηση ή επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους και η πρόληψη παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και η καρδιαγγειακή νόσος είναι οι βασικοί στόχοι του κατάλληλα διαμορφωμένου διατροφικού σχήματος γι’ αυτή την ηλικία.

Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί εξάψεις, εφιδρώσεις, διακυμάνσεις της διάθεσης, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αϋπνίες και αυξημένη διάθεση για κατανάλωση φαγητού. Αυτές οι συνθήκες, δυστυχώς οδηγούν και σε άστατες διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Αναστασία Κόκκαλη.

Προστατευτική δράση

«Η εμμηνόπαυση αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, λόγω των μειωμένων οιστρογόνων. Επομένως η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα με προστατευτική δράση για την καρδιά: ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, φρούτα εποχής, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως» επισημαίνει η κυρία Κόκκαλη. Η αύξηση του βάρους, η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, η αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη LDL χοληστερόλη και η υπέρταση είναι δεδομένα τα οποία μπορούν να προληφθούν με τις σωστές διατροφικές επιλογές βασισμένες στη μεσογειακή δίαιτα.

Επίσης, αυτή η περίοδος επηρεάζει αρνητικά και τον σκελετό και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται η οστική πυκνότητα, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, κεφίρ, αριάνι, φυτική μαργαρίνη, σαρδέλες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αμύγδαλα είναι απαραίτητα. Συστήνεται η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως, ώστε να διασφαλίζεται μία καλή πρόσληψη ασβεστίου. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι γάλα, 30 γρ. τυρί και 200 γρ. γιαούρτι. Η βιταμίνη D συναντάται σε σχετικά λίγα τρόφιμα: λιπαρά ψάρια, κρόκος αβγού, εμπλουτισμένο γάλα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

Τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού χώρου, ανάμεσά τους και οι...

Γιώργος Μπόγρης: Μετά τη σχέση με τη Κοκκίνου ερωτεύτηκε και πάλι τραγουδίστρια

Ο Γιώργος Μπόγρης ερωτεύτηκε και ναι είναι και πάλι...

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τσαούσης

Έφυγε από τη ζωή ο γόης του κινηματογράφου, Γιώργος...

Κατερίνα Μονογυιού – Το ποστ για τη κηδεία αύριο, του αδελφού της στη Μύκονο

Η Κατερίνα Μονογυιού πόσταρε μια φωτογραφία του αδελφή της,...

Ρίκα Διαλυνά: «Κάναμε να μιλήσουμε 13 χρόνια με την Αλίκη»

Διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα μετά...