Στα 39.600 ευρώ τα πρόστιμα του νόμου κατά του καπνίσματος

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από τις 20/11/2019 έως τώρα έχει σύνολο προστίμων ύψους 39.600 ευρώ! Διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες που αντιστοιχούν στο ποσό των 1.100 ευρώ και ακόμη 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, οι οποίες κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικά 38.500 ευρώ.

Οι αριθμοί σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είναι θετικοί και αναδεικνύουν την ανταπόκριση των πολιτών στην εφαρμογή του νόμου σε ποσοστό 84%. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και οι πολίτες είναι προσεκτικοί προκειμένου να αποφύγουν την «καμπάνα» που θα τους πονέσει στην τσέπη. Η πλειονότητα των πολιτών δείχνει να συμμορφώνεται με τον αντικαπνιστικό νόμο. Αυτό τουλάχιστον παρατηρείται από τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που προκύπτουν από τους ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν σε 603 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου.

Τα μεικτά κλιμάκια των ελεγκτικών Αρχών υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διεξήγαγαν ελέγχους σε διάφορες πόλεις κατ’ αυτό το διάστημα. Έλεγξαν αν τηρείται ο νόμος στην Αθήνα (διάφορα δημοτικά διαμερίσματα), στον Πειραιά, στη Γλυφάδα, στο Περιστέρι, στη Νέα Σμύρνη, στην Καλλιθέα, στη Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), στις Σέρρες, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Πάτρα, στο Ρίο, στην Τρίπολη, στο Ναύπλιο, στο Άργος και το Ρέθυμνο.

Η γραμμή «1142» σε μια εβδομάδα λειτουργίας δέχτηκε συνολικά 2.575 κλήσεις. Οι 828 έγιναν από ανθρώπους που ζητούσαν γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (32,16%), οι 796 αφορούσαν καταγγελίες (30,91%), οι 260 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (10,10%), οι 391 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (15,18%), οι 152 έκλεισαν τη γραμμή προτού συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,90%) και οι 148 (5,75%) ήταν για άλλο λόγο.

Θεωρείται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές κλήσεις σχετίζονται με απορίες του κοινού αφορούν τον αντικαπνιστικό νόμο και αιτήματα βοήθειας από ανθρώπους που δείχνουν ότι έχουν τη διάθεση να απαλλαγούν από την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ