Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης

Η χώρα μας είναι από τους ευλογημένους εκείνους τόπους, όπου ο ήλιος λάμπει σχεδόν όλο τον χρόνο. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώνει, αλλά δεν εξαφανίζει εντελώς τον κίνδυνο ορισμένοι άνθρωποι να υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι, κυρίως όμως οι γυναίκες, βιώνουν αλλαγές στη διάθεσή τους ανάλογα με την εποχή. Αρκετοί είναι εκείνοι που κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες βιώνουν τη λεγόμενη εποχική κατάθλιψη «Seasonal Affective Disorder (SAD)», καθώς η έκθεση στον ήλιο μειώνεται.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν το φως μειώνεται, ορισμένες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές -όπως η σεροτονίνη, που ευθύνεται για την καλή μας διάθεση- επηρεάζονται. Επιπλέον, μειώνεται η βιταμίνη D3, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η απορρύθμισή της μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, σακχαρώδη διαβήτη, διάφορους τύπους καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μελατονίνη

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μεταβολή στη διάθεσή μας μπορεί να οφείλεται και στη μείωση των επιπέδων μελατονίνης του οργανισμού. Η μελατονίνη παράγεται όταν το φως μειώνεται, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερη νύστα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η εποχική κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κακή διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα αδυναμίας, υπνηλία και πεσμένη λίμπιντο. Σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται δυσκολία λήψης αποφάσεων, αίσθημα άγχους, ακόμα και αίσθημα απόγνωσης. Άλλοι, πάλι, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενίσχυση της βιταμίνης D είναι απαραίτητη. Αυτό επιτυγχάνεται με την έκθεση στον ήλιο και με γυμναστική. Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή λύση, πάντα φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Αν, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα κατάθλιψης δεν βελτιώνονται και το άτομο εξακολουθεί να βιώνει αρνητικά συναισθήματα, τότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ