Το φθόριο, σε μεγάλες ποσότητες στα δόντια, μπορεί να γίνει εχθρός

Το υπερβολικό φθόριο μπορεί να προκαλέσει στο σμάλτο των δοντιών μας τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αυτό εν συνεχεία έχει ως αποτέλεσμα την οδοντική φθορίωση, μία μη αναστρέψιμη αναπτυξιακή διαταραχή των δοντιών, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε -και ισχύει- ότι το φθόριο έχει προστατευτικές ιδιότητες για τα δόντια και τις διαβρώσεις που μπορεί να υφίστανται. Για τον λόγο αυτόν το φθόριο υπάρχει στο νερό που πίνουμε, αλλά και είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες.

Ωστόσο, αυτό αφορά τις χαμηλές ποσότητες φθορίου, γιατί στις μεγάλες τα δεδομένα αλλάζουν. Η υπερβολική ποσότητα έχει ως αποτέλεσμα την οδοντική φθορίωση και στη συνέχεια τον λεγόμενο αποχρωματισμό των δοντιών και αυτά τα λευκά σημάδια που συχνά βλέπουμε πάνω στα δόντια μας.

Υψηλά επίπεδα

Η φθορίωση προκαλείται όταν τα παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των εννέα ετών εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθορίου, κάτι που τελικά αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών στα δόντια τους λόγω της εξασθένησης του σμάλτου.

Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Signaling» και σε αυτήν αναφέρεται, επίσης, ότι το φθόριο μεταβάλλει στοιχεία του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό του σμάλτου. Μία άλλη έρευνα, που διεξήχθη, επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύει ότι το 30% του πληθυσμού εμφανίζει, είτε λίγο είτε πολύ, σημάδια οδοντικής φθορίωσης από την ηλικία των έξι έως των 49 ετών.

Όπως είναι απόλυτα κατανοητό, το πρόβλημα της οδοντικής φθορίωσης είναι αρκετά έντονο στις περιοχές, στα υπόγεια νερά των οποίων το φθόριο είναι πλούσιο. Ωστόσο, και στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτή η διαταραχή των δοντιών είναι εξίσου έντονη. Για παράδειγμα, το πρόβλημα με το σμάλτο των δοντιών υπολογίζεται ότι μόνο στην Ινδία επηρεάζει περί τους 60.000.000 ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ