Stop στα βακτήρια

❱❱ Νέα στρατηγική για να μη βλάπτουν τον οργανισμόΝέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων ανακάλυψαν ερευνητές του University of Tennessee. Αντί να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τα βακτήρια, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, κατάφεραν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που τα ξεγελά και δεν τους επιτρέπει να βλάψουν τον οργανισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Igor Jouline, εντόπισε συγκεκριμένους υποδοχείς στην κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάλυση των υποδοχέων του βακτηρίου Ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa), η οποία αποτελεί τη βασική αιτία ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Το συγκεκριμένο παθογόνο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά αντιβιοτικά, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση των μολύνσεων εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο εν λόγω βακτήριο εντοπίστηκαν 26 χημειοϋποδοχείς, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια τις μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου μέσω τεσσάρων μηχανισμών, οι οποίοι συντονίζουν τις λειτουργίες του κυττάρου, έτσι ώστε να ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 23 από τους χημειοϋποδοχείς έφεραν παρόμοια μοτίβα αμινοξέων, των ουσιών δηλαδή που αποτελούν τα βασικά συστατικά των χημειοϋποδοχέων. Οι υπόλοιποι τρεις χημειοϋποδοχείς είχαν διαφορετικά μοτίβα αμινοξέων ο καθένας.

Η ανακάλυψη οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να παραπλανήσουν το βακτήριο στέλνοντάς του λανθασμένες πληροφορίες, τις οποίες θα συλλέγουν οι 23 χημειοϋποδοχείς και θα δίνουν στο κύτταρο την εντολή να μη δράσει στον οργανισμό. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε φάρμακα τα οποία θα ξεγελούν τα βακτήρια, αντί να τα σκοτώνουν, διότι συνήθως αναπτύσσουν ανθεκτικότερα στα φάρμακα που τα καταστρέφουν» εξηγεί ο Jouline.

Γλυκιά ζωή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Φως στο τούνελ» για τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο

Ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» ενός...

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέες φωτογραφίες από τα γενέθλιά της – Η πιπίλα και τα ροζ τριαντάφυλλα

Ξεχωριστή ήταν η Παρασκευή για την Κατερίνα Καινούργιου, καθώς...

Ο Μπισμπίκης junior έφυγε μόνος για το πρώτο του ταξίδι – Το συγκινητικό μήνυμα της Κωνσταντίνας Μπεκιάρη

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη το πρωί της Πέμπτης συνόδευσε τον γιο της, Μιχάλη στο αεροδρόμιο για να φύγει ταξίδι με την ομάδα μπάσκετ που παίζει.

«Άννα, έτσι δεν κάνουν ούτε τα 15χρονα»

«Άδειασε» την Αννα Βίσση η Χριστίνα Πολίτη στο πλατό...

Αφροδίτη Γραμμέλη: Χέρι χέρι με τον νέο της σύντροφο – Το τρυφερό στιγμιότυπο

Μια όμορφη περίοδο φαίνεται πως διανύει στην προσωπική της...