Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βάζει τέλος στο μυστήριο της θείας κοινωνίας με πολλαπλά ή μιας χρήσης κουτάλια

Έπειτα από παρατεταμένη σιωπή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε θέση απέναντι στο ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η θεία κοινωνία και διευκρίνισε με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θα χορηγείται κανονικά με την ιερή λαβίδα και όχι με πολλαπλά ή μιας χρήσης κουτάλια, όπως πρόσφατα επέτρεψε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Όπως αναφέρει, μάλιστα, είναι αδύνατον να μεταδοθεί οποιαδήποτε μορφή ασθένειας σε όσους μεταλαμβάνουν το Σώμα και Αίμα Χριστού από την ιερή λαβίδα.

«Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται τα πεντακάθαρα Μυστήρια στους πιστούς, η Εκκλησία, τιμώντας την Ιερή Παράδοση, η οποία είναι συνυφασμένη με την καθημερινή εκκλησιαστική πρακτική και την εμπειρία, διατηρεί αυτό που ήταν αληθινό από τους αιώνες μέχρι σήμερα, καθώς παραμένει άγρυπνος φύλακας αυτών που μας έχουν μεταβιβάσει οι Άγιοι Πατέρες και δεν βλέπει καμία απολύτως ανάγκη να αλλάξει τον υπάρχοντα τρόπο διανομής της Ιεράς Κοινωνίας, παρά τις πιέσεις εξωτερικών παραγόντων» συνεχίζει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Απαγόρευση

Στη συνέχεια, ξεκαθαρίζεται ότι η οποιαδήποτε εκκλησιαστική οικονομία ασκείται μόνο εφόσον υπάρχει από τον νόμο του κράτους κάποια απαγόρευση σχετικά με τη θεία λατρεία λόγω της πανδημίας και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και την προς τούτο άδεια της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

«Πάντως, δεν αφορά την αλλαγή του τρόπου μεταδόσεως, πολλώ δε μάλλον στη χρήση πολλαπλών ή μιας χρήσεως αγίων λαβίδων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το θέμα της θείας κοινωνίας απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην τακτική συνεδρίαση μεταξύ 23 και 25 Ιουνίου, κατόπιν των απαντητικών επιστολών από τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σχετικά με τα εκκλησιαστικά μυστήρια εν μέσω κορονοϊού.

Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να ανάψει το πράσινο φως στις ενορίες που επιθυμούν να κάνουν χρήση πολλαπλών λαβίδων στη θεία κοινωνία. Στη συνέχεια, πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέκρινε τον νέο τρόπο μετάληψης, προκαλώντας σύγχυση στους πιστούς. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση είχε προκαλέσει την εντύπωση ότι τα κουταλάκια που χρησιμοποίησαν στην Αμερική είναι ένας τρόπος που εγκρίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έτσι, χρειάστηκε να εκδοθεί η ανακοίνωση, με την οποία το Φανάρι ξεκαθαρίζει ότι η θεία κοινωνία θα χορηγείται όπως γνωρίζουμε εδώ και αιώνες, χωρίς να σχολιάζει ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ