Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Πετάρισμα ματιού: Αθώο ή σοβαρό;

Η μυοκυμία είναι «καμπανάκι» από τον οργανισμό μας ότι κάτι δεν πάει καλά

Συνήθως όταν πετάει το μάτι μας λένε ότι κάποιον θα δούμε. Τι γίνεται, όμως, όταν ο σπασμός του ματιού είναι συχνός και παρατεταμένος;

Τότε εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα και ίσως όχι και τόσο αθώο, καθώς μπορεί να προκαλείται από έντονο άγχος, σωματική κούραση, ακόμη και υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ. Το παρατεταμένο πετάρισμα του ματιού ίσως να είναι ένα σήμα κινδύνου του οργανισμού, που θέλει να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλά θα κάνουμε λοιπόν να ακούσουμε το σώμα μας και να επισκεφτούμε τον ειδικό και όχι να περιμένουμε να δούμε κάποιον… που τελικά δεν θα έρθει ποτέ.

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο ενοχλητικό απ’ το να προσπαθεί κανείς να κάνει τις δουλειές του μ’ ένα μάτι που δεν σταματά να πεταρίζει, δηλαδή με το βλέφαρό του να κάνει επαναλαμβανόμενο, ακούσιο σπασμό κάθε λίγα δευτερόλεπτα» μας λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Το επαναλαμβανόμενο αυτό πετάρισμα, που επιστημονικά λέγεται μυοκυμία, συνήθως διαρκεί ένα ή δύο λεπτά και μετά υποχωρεί. Μερικές φορές, όμως, επιμένει για αρκετές ημέρες ή μήνες, ενώ άλλες εμφανίζεται διακοπτόμενα για αρκετές ημέρες και ύστερα εξαφανίζεται για εβδομάδες ή μήνες και υποτροπιάζει» αναφέρει.

Ποιες, όμως, είναι οι αιτίες που προκαλούν τον σπασμό του βλεφάρου; Είναι πάντοτε αθώος ή μερικές φορές υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό;

Συσπάσεις

Τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα έρχονται αμέσως στο μυαλό των ανθρώπων όταν συνειδητοποιούν ότι το μάτι τους δεν ηρεμεί, αλλά συνεχίζει να πεταρίζει.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ακούσιες, άρρυθμες συσπάσεις των μυϊκών ινών του σφιγκτήρα του βλεφάρου, δηλαδή του μυός που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του ματιού» λέει ο ειδικός. «Οι συσπάσεις αυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται από το στρες και τη σωματική κόπωση. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι ο ερεθισμός και η κούραση των ματιών, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή το κάπνισμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι αλλεργίες και η ξηροφθαλμία» εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος.

Όταν η μυοκυμία του βλεφάρου οφείλεται στο στρες, οι τεχνικές για τη μείωσή του μπορεί να την καταπραΰνουν. «Δοκιμάστε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, επισκέψεις σε φίλους, παιχνίδι με τα παιδιά ή και το κατοικίδιό σας, οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει» συστήνει ο γιατρός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...