Ο βελονισμός «χτυπά» την ξηροστομία

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η ξηροστομία μπορεί να είναι παρενέργεια της ακτινοθεραπείας, αλλά ο βελονισμός μπορεί, ενδεχομένως, να μειώνει τα συμπτώματά της.

Από τους 339 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στις ΗΠΑ και στην Κίνα, όσοι υποβλήθηκαν σε βελονισμό είχαν λιγότερα συμπτώματα ξηροστομίας σε σχέση με όσους δεν υποβλήθηκαν. Ασθενείς που έλαβαν placebo είχαν περίπου την ίδια ανακούφιση σε σχέση με αυτούς που δεν υποβλήθηκαν σε βελονισμό.

Έναν χρόνο μετά την αγωγή το 35% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βελονισμό είχε ξηροστομία, σε σύγκριση με το 48% αυτών που έλαβαν placebo και το 55% όσων δεν έκαναν βελονισμό. Για τις ανάγκες της έρευνας οι συμμετέχοντες συμμετείχαν είτε σε πραγματικό βελονισμό είτε σε εικονικό ή σε καθόλου βελονισμό.

Ποιότητα ζωής

Ο δρ Λορέντζο Κοέν δήλωσε ότι τα συμπτώματα επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και τη στοματική υγεία, και τρέχουσες αγωγές έχουν περιορισμένα οφέλη.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ ασθενών στην Κίνα και στις ΗΠΑ σε ανταπόκριση του ψεύτικου βελονισμού. Οι Κινέζοι ασθενείς είχαν μικρή ή καθόλου ανταπόκριση στο placebo, ενώ οι Αμερικανοί είχαν μεγάλη, δείχνοντας ότι και οι δύο μορφές βελονισμού δούλεψαν, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ