Τα τέσσερα πρώτα αγκάθια του 2014

Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς.

Μετά το χειμερινό σκι αποφάσισαν να γυρίσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αυτήν τη φορά όμως θα έχουν απέναντί τους όχι απλώς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μια χώρα που θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς ετοιμάζονται για έναν σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων για ζητήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη κλείσει, αλλά το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» τις εκκρεμότητες με στόχο στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου να εγκριθεί η δόση των 4,9 δισ. Ευρώ.


Στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα μπορέσουν να πείσουν τους δανειστές, μια και αυτήν τη φορά πιστεύουν ότι κέρδισαν στα σημεία την τρόικα στην τελευταία διαπραγμάτευση και τώρα μπορούν να συζητήσουν με βάση πραγματικά δεδομένα. Τέσσερα είναι τα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να μην καταλήξει η διαπραγμάτευση σε ναυάγιο. Συγκεκριμένα:


Δημοσιονομικό κενό του 2014: Η τρόικα υπολογίζει ότι απαιτούνται μέτρα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200-300 εκατ. οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ, σε σύγκριση με τον προηγούμενο φόρο ακινήτων. Επιπλέον οι δανειστές ήταν αντίθετοι με τη διατήρηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% και εφόσον το μέτρο συνεχίζει να υφίσταται, η τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα.


Μεσοπρόθεσμο 2015-2016: Το προσχέδιο της ελληνικής πλευράς έχει ήδη αποσταλεί στην τρόικα.


Ασφαλιστικό και εργασιακά: Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας, η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπέρ τρίτων και το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Διαθεσιμότητα: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει παράταση έως τις αρχές του 2014 και πλέον πρέπει να ολοκληρώσει από τη μια το πρώτο κύμα και από την άλλη να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ