Ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ετοιμάζεται να μετατρέψει το «δίδυμο» αδελφάκι του «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» σε καράβι μεταφοράς… πόσιμου νερού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την ημέρα που το δεξαμενόπλοιο καυσίμων «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε, απελευθερώνοντας στον Σαρωνικό 2.194 τόνους μαζούτ και 340 τόνους ντίζελ, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι στις δεξαμενές του.

Κι ενώ οι μνήμες από τις τεράστιες πετρελαιοκηλίδες που ξεβράστηκαν στις ακτές, δημιουργώντας το πλέον λυπηρό αλλά και επικίνδυνο θέαμα, είναι ακόμη νωπές, ένα ακόμη «Αγία Ζώνη» (αυτή τη φορά το «Αγία Ζώνη ΙΙΙ»), κι αυτό δεξαμενόπλοιο καυσίμων, φαίνεται πως θα απασχολήσει σύντομα, με εξίσου δυσάρεστο τρόπο την επικαιρότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», ο γνωστός και μη εξαιρετέος από τις συνεντεύξεις του στον Τύπο μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης έχει μεταφέρει το «δίδυμο αδελφάκι» του δεξαμενόπλοιου που βυθίστηκε με δική του ευθύνη (όπως έδειξε το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων) σε ναυπηγείο στο Πέραμα, για να το μετατρέψει από δεξαμενόπλοιο καυσίμων σε υδροφόρο πλοίο πόσιμου νερού!

Μάλιστα, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη μετονομασία του δεξαμενόπλοιου από «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» σε «Σαρωνικός», προκειμένου προφανώς να μπορεί να εκτελεί την εργασία μεταφοράς πόσιμου νερού χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Αν κρίνει κανείς από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Espresso» από το εσωτερικό και τις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ», οι οποίες αποτυπώνουν μια δυσώδη κατάσταση, καθώς απεικονίζονται σκουριές και σαπισμένες λαμαρίνες παντού, συμπεραίνει πως η κατάσταση και στο «Αγία Ζώνη ΙΙΙ», εφόσον πρόκειται για ίδια πλοία που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία, δεν μπορεί να διαφέρει.

Αλήθεια, τι είδους μετατροπή μπορεί να γίνει στο ναυπηγείο, ώστε να μπορεί το καράβι αυτό να μεταφέρει πόσιμο νερό;

Πρόκειται να το κατασκευάσουν από την αρχή; Αναρωτιόμαστε ακόμη: θα βρεθεί νηογνώμονας να δώσει τις απαραίτητες άδειες για να πραγματοποιηθεί αυτό το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σχέδιο; Κι επιπλέον, ο Κουντούρης, ο οποίος κρίθηκε ένας από τους βασικούς υπαιτίους για τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», πώς μπορεί σήμερα να δραστηριοποιείται κατά αυτόν τον τρόπο ανενόχλητος;

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως το πόρισμα του Γ’ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων είχε διαπιστώσει πως η σοβαρή ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκάλεσε η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» οφειλόταν σε κακόβουλες ενέργειες των δύο μελών του πληρώματος, οι οποίες συντελέστηκαν με γνώση και εντολή των πλοιοκτήτη Κουντούρη Θεόδωρου και γενικού διευθυντή της πλοιοκτήτριας εταιρίας Σταύρου Βασιλείου για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν, εν προκειμένω, προκύπτουν καταφανέστατα από τα οικονομικά οφέλη που εξήγαγαν από τη διαχείριση της αντιρρύπανσης και απορρύπανσης οι εταιρίες στις οποίες ο πλοιοκτήτης ανέθεσε τις επιχειρήσεις αυτές. […] Το περιουσιακό όφελος συνίσταται αφενός στη λήψη της ασφαλιστικής αποζημίωσης και αφετέρου στην αποκόμιση από το Πράσινο Ταμείο των ειδικών αποζημιώσεων για το κόστος των εργασιών, υλικών και μέσων απορρύπανσης. Το πόρισμα αναφέρει ακόμη πως ο πλοιοκτήτης συνεργάστηκε με τις εταιρίες αντιρρύπανσης και απορρύπανσης προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Παράλληλα, πόρισμα του ΕΜΠ είχε δείξει πως η βύθιση οφειλόταν σε δολιοφθορά και όχι σε ατύχημα λόγω φθοράς. Το ερώτημα που προκύπτει: Ο κ. Κουντούρης, ο οποίος δεν δίστασε να μολύνει ολόκληρο τον Σαρωνικό για το κέρδος, σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα, θα διστάσει, άραγε, να μολύνει και ανθρώπους με ακατάλληλο πόσιμο νερό; Πρόκειται για τον ίδιο πλοιοκτήτη ο οποίος λίγες μέρες μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» δήλωνε σε συνεντεύξεις του πως δεν είχε να αποκομίσει κανένα κέρδος από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, καθώς το είχε ασφαλίσει μόνο για ζημιές προς τρίτους και για τη ρύπανση. Είχε ξεχάσει, βέβαια, να πει πόσα θα κέρδιζε από τη ρύπανση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θύμα κακοποίησης από τον πατέρα του

O Ντόναλντ Τραμπ υπέστη κακοποίηση ως παιδί στα χέρια του πατέρα...

«Λαθροτουρίστες»! Ουκρανοί ήρθαν για διακοπές παρά την απαγόρευση

Ουκρανοί ήρθαν για διακοπές παρά την απαγόρευση και παρέμειναν κρατούμενοι για...

Θησαύριζαν από ΑΤΜ! Τσάκωσαν τη σπείρα που είχε ρημάξει τη Φθιώτιδα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τουλάχιστον 15 μέλη, κυρίως Ρομά, που...

Παραολυμπιονίκης κατήγγειλε τη σύντροφό του για άγριο ξυλοδαρμό!

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τη σύντροφό του καταγγέλλει ότι έπεσε ο...

Τρίτο πρόσωπο έβαλε το χεράκι του για τον χωρισμό πρωτοκλασάτου ζευγαριού του ΣΥΡΙΖΑ

Νέοι ψίθυροι μετά το αποκαλυπτικό  δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό ...

Σκλάβοι κροίσου! Απίθανες καταγγελίες για Ινδό μεγιστάνα

Σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς καταγγέλλεται ότι έχει στήσει την αυτοκρατορία φτηνών...

«Νoor 1»: Το PUK στο κινητό του Ευθύμη Γιαννουσάκη και τα στοιχεία που… χάθηκαν!

Ανεκμετάλλευτα έμειναν κρίσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικά για...