Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Εάλω η Αγία Σοφία

Κατόπιν εορτής και με λύσεις του… ποδαριού οι αντιδρ άσεις υπουργών και κομμάτων

Αιφνιδιασμένοι ακόμα μία φορά, οι πολιτικοί ταγοί αναλώνονται σε βαρύγδουπες δηλώσεις, μολονότι ο -διόλου… απρόβλεπτος- Ερντογάν είχε προειδοποιήσει από καιρό για την πρόθεσή του να μετατρέψει σε τζαμί το παγκόσμιο σύμβολο της χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε να μετατραπεί το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε Μουσείο Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού… Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας δήλωσε στον Σκάι ότι θα θέσει σήμερα το θέμα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε., με την προσδοκία ότι η γερμανική προεδρία θα βάλει το… (απρόθυμο) χέρι της.
«Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» είπε και εξήγησε: «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας».

Παγκόσμιο ζήτημα

Κατά τον κ. Δένδια, «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της»… Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό, ενώ είναι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα και μη σεβασμού τους».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Δένδιας προειδοποίησε: «Η Ελλάδα έχει πολύ ικανές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα, γιατί, αν δεν την αποτρέψει, δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Η διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου του κ. Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, εισηγούμενος -μεταξύ άλλων- «να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ως τις 24 Ιουλίου», οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

«Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδικάζει και το ΚΚΕ.

Ανάξιοι και επικίνδυνοι

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι ευθύνες που βαραίνουν πολιτειακή, πολιτική ηγεσία αλλά και τις κεφαλές της Εκκλησίας!

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ένα γεγονός που όλοι περιμέναμε. Όλοι το γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος πήρε την απόφαση ως… «σουλτάνος» να καταργήσει τις αποφάσεις του Κεμάλ από το 1934 και έκανε το διάγγελμα που πλήγωσε την Ορθοδοξία.

Το γνώριζαν και η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, όμως αποδείχθηκαν τουλάχιστον κατώτερες των περιστάσεων. Τις ίδιες ευθύνες, αν όχι μεγαλύτερες, έχουν και οι επικεφαλής της Εκκλησίας.

Από την πρώτη στιγμή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, την ώρα που δεχόμασταν τη μέγιστη απειλή, προσπαθούσαν να πείσουν με χλιαρές δηλώσεις ότι η μετατροπή της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί είναι θέμα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν πρέπει από μουσείο να γίνει τζαμί.
Δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για τη μετατροπή του λίκνου της Ορθοδοξίας σε τζαμί, ότι δεν είναι ελληνοτουρκικό το θέμα.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Όλοι τους φάνηκαν ανάξιοι να κατανοήσουν τον Ερντογάν, αλλά και να φροντίσουν να έχουν απάντηση. Ο πάνσεπτος ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί τουρκικό δημιούργημα. Είναι ένα κτίσμα που αφιέρωσε στον Κύριο ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Τώρα, πλέον, τρέχουν όλοι κατόπιν εορτής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τηλεφωνικές επικοινωνίες σε διεθνές επίπεδο, μετά την ανήκουστη απόφαση της Τουρκίας. Συνομίλησε τώρα, μετά την απόφαση Ερντογάν, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος και αυτός αντέδρασε ελάχιστα στην προκλητική στάση του «σουλτάνου» κατά της Ορθοδοξίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας βγάζουν ανακοινώσεις και κατηγορούν τον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. για αργοπορία, αλλά δεν λένε ποιες ήταν οι ενέργειες που έκαναν οι ίδιοι σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης είναι εξαφανισμένη, ενώ και η αργοπορία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου είναι αντίστοιχη των πολιτικών.

Οι κινήσεις που γίνονται αυτές τις ώρες έπρεπε να έχουν προηγηθεί της απόφασης. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και οι επαφές σε παγκόσμιο επίπεδο θα είχαν βοηθήσει έτσι ώστε όταν θα γινόταν επισήμως γνωστή η απόφαση Ερντογάν η Τουρκία να υποστεί τις κυρώσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές θα έπρεπε είναι δουλειά της πολιτικής ηγεσίας.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Θλίψη και απογοήτευση

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και μετά τις καταδικαστικές ανακοινώσεις της UNESCO, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη εξέφρασε τη θλίψη της για την απαράδεκτη ενέργεια του Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντιδράσεις όλου του κόσμου κατά της απόφασης θα βοηθήσουν ώστε να καταλάβουν οι Τούρκοι την αξία του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης:

«Βαθιά θλίψη και απογοήτευση για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τα οικουμενικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και τις πολιτικές αποφάσεις. Ανήκουν στην ανθρωπότητα. Ελπίζω το αυστηρό μήνυμα της UNESCO για την ανάγκη διαλόγου να εισακουστεί από το τουρκικό κράτος. Μόνο ο σεβασμός της ιστορίας κάθε λαού και μνημείου μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο με αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη».

Εμπάργκο στα προϊόντα που έρχονται από Τουρκία

Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για εμπάργκο κατά της Τουρκίας, λόγω της απόφασης Ερντογάν για μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί. Η Ελληνική Λύση, που έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή για εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα ως αντίδραση, κατηγορεί με νέα ανακοίνωση την κυβέρνηση ότι για άλλη μια φορά αποποιείται τις ιστορικές ευθύνες της, ζητώντας ανάληψη ευθύνης από άλλους για την προστασία της Αγια-Σοφιάς.

«Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για άμεσες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Ολικό μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα. Κανένα προϊόν με barcode 868 και 869 στα ελληνικά ράφια. Κλείσιμο συνόρων και απαγόρευση διέλευσης από και προς την Τουρκία. Σταθείτε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».

Μποϊκοτάζ

Σε εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα καλεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης:

«Για την ανείπωτη ενέργεια της “γείτονος”, η ελληνική αγορά πρέπει να προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των προϊόντων τους και η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ε.Ε. επιβολή εμπορικών κυρώσεων. #Σταματάμε την πώληση πολιτισμού!#» έγραψε στο twitter.
Ο εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος καλεί τον εφοπλιστικό κλάδο να αντιδράσει δυναμικά ενάντια στην εξοργιστική στάση του Ερντογάν:

«Η τζαμοποίηση της Αγια-Σοφιάς είναι προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και μία ακόμη εξοργιστική και κραυγαλέα αναίτια πρόκληση της Τουρκίας, που πλέον έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επί ίσοις όροις συνομιλίες με ένα ισλαμιστικό εθνικιστικό καθεστώς. Πιστεύω πως οι Ελληνες εφοπλιστές πρέπει να αποκλείσουν πλέον το destination Τουρκία για επισκευές και δεξαμενισμούς. Αμέσως».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...