Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Νέο ξέσπασμα της Κλέλιας Ρένεση για τη Γαύδο – Κλείνουν το δημοτικό σχολείο

Η Κλέλια Ρένεση βρίσκεται για διακοπές στη Γαύδο και...

Συγκλονίζει η εγκυμονούσα Τζούλια Αλεξανδράτου: «Σήμερα έπεσε η πίεσή μου στο 4, μαύρισαν όλα»

Η Τζούλια Αλεξανδράτου πρόσφατα ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της μέσω...

Η μυθιστορηματική ζωή της Ολίβια Νιούτον – Τελευταίο «κλικ» με την κόρη της τρεις ημέρες προτού πεθάνει

Κόρη πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, η Ολίβια...

Ντούσαν Τάντιτς: Τα έβαλε με ληστές έξω από το σπίτι του – Τραυματίστηκε ο ποδοσφαιριστής

Στο στόχαστρο κακοποιών βρέθηκε ο Ντούσαν Τάντιτς. Ο Σέρβος σταρ...

Ο Θανάσης Δαβάκης μιλά για το καυτό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και την πιθανότητα πολέμου: «Η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο»

«Η μόνη διαφορά που έχει η χώρα μας με την Τουρκία είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας» λέει ξεκάθαρα στην «Espresso» ένας βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών και εθνικών θεμάτων, ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Θανάσης Δαβάκης.

Επιμένει, φυσικά, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη σύγκρουση, ενώ πιστεύει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες, παρά τις «πληγές που έχουν», λόγω των μεγάλων περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος, εάν σήμερα φορούσε στρατιωτική στολή, θα ήταν αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού υπηρέτησε ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός της και απολύθηκε με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Είναι, άλλωστε, απόγονος ήρωα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, του θρυλικού διοικητή του αποσπάσματος που πολέμησε στην Πίνδο, συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη.
Ο βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. ζητεί να αλλάξει ο τρόπος εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Να γίνει, δηλαδή, παραγωγική και οι φαντάροι να αναπτύσσουν χρήσιμες δεξιότητες στη διάρκεια της θητείας τους. Ο Θανάσης έχει «δεσμό ζωής» με την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και με τις δύο γυναίκες του, σύζυγο και κόρη, που τον ανέχονται αγόγγυστα, όπως ο ίδιος λέει.

Τελευταία άφησε μούσι, αλλάζοντας το στιλ του, και θα το κρατήσει «μέχρι νεωτέρας», όπως υποστηρίζει.

Η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται. Πολλοί λένε ότι και εμείς ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Τι λέτε εσείς που γνωρίζετε αυτά τα θέματα;

Η κυβέρνηση τηρεί την πλέον υπεύθυνη στάση και κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των εθνικών μας συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή. Εμείς δεν είμαστε η πηγή του προβλήματος. Το πρόβλημα προκύπτει αποκλειστικά από την επιλογή της Τουρκίας να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να προκαλεί ένταση.

Διάφοροι υπουργοί λένε από δω και από εκεί ότι «είμαστε έτοιμοι». Τι εννοούν δηλαδή; Οτι θα πάμε σε πόλεμο από τον οποίο δεν ξέρουμε πώς θα βγούμε;

Δημοφιλείς ειδήσεις  ΤΖΟΚΕΡ στο κόκκινο με 5 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Πέμπτης

Η Ελλάδα διαθέτει τα νομικά επιχειρήματα, τα διπλωματικά εργαλεία, τα στρατιωτικά μέσα και τη βούληση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με επιτυχία και με τη μικρότερη δυνατή ένταση. Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι. Οπως είπα και προηγουμένως, δεν είμαστε εμείς η πηγή της έντασης. Συνεπώς, η αποφυγή της κλιμάκωσης είναι καθαρά στο χέρι της Τουρκίας, η οποία πρέπει να σεβαστεί επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει κάθε επιθετική και προκλητική ενέργεια».

Εάν γίνει σύρραξη, η Ελλάδα έχει έτοιμα τα Σώματα του Στρατού; Υπερέχει κάπου έναντι της Τουρκίας;

Οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν την ισχύ για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξωτερική απειλή και προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι αδιαμφισβήτητο, βέβαια, ότι η τελευταία δεκαετία υπήρξε δύσκολη για τις Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω των μεγάλων περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό. Ομως, χάρη στις εργώδεις και άοκνες προσπάθειες, στην αυτοθυσία και την προσαρμοστικότητα των στελεχών τους, η μαχητική ικανότητα παραμένει υψηλή. Για αυτές τους τις προσπάθειες πιστεύω ότι όλοι μας χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και γενικά στις στρατιωτικές οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τους και βιώνουν όλες τις δυσκολίες και τις θυσίες μαζί τους.

Υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο;

Η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας.

Τι θα σημαίνει ένας πόλεμος, πρώτα για τη χώρα μας κι ύστερα για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σκουπιδότοπος το φημισμένο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Κάθε πόλεμος είναι απευκταίος και καταστροφικός.

Δηλώσατε προσφάτως το εξής: «Πάντα πίστευα ότι η στρατιωτική εκπαίδευση των Ελληνόπουλων πρέπει να αναθεωρηθεί και να μπει σε νέες βάσεις». Μάλιστα καταθέσατε και ερώτηση προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πώς το εννοείτε εσείς και τι απαντάτε σε αυτούς που λένε -και μάλλον δικαίως- ότι στον Στρατό «πάνε βόλτα» οι νεαροί που υπηρετούν;

Η στρατιωτική θητεία δεν πρέπει να είναι μόνο μια υποχρέωση προς την πατρίδα, αλλά και μία ευκαιρία για καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι συνεπώς ένας σημαντικός στόχος, τον οποίον πρέπει να επιδιώξουμε. Αυτό δεν αποτελεί απλώς δική μου άποψη, αλλά είναι και κυβερνητική προτεραιότητα.
Οσον αφορά την παρέμβασή μου προς τον φίλο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, αυτή αφορούσε το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής ορισμένων πτυχών του νέου συστήματος κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων, που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, και το οποίο έχει επιβαρύνει τις αρκετά επιφορτισμένες μονάδες παραμεθορίου και με τις λειτουργίες που παλαιότερα ελάμβαναν χώρα στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Για τη στράτευση γυναικών έχετε άποψη; Πρέπει να γίνει;

Δεν νομίζω πως αυτήν τη στιγμή πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Πού θα πηγαίνατε εσείς εάν σας καλούσε η πατρίδα; Τι στολή θα φορούσατε;
Υπηρέτησα τη θητεία μου ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και απολύθηκα με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού. Συνεπώς θα φορούσα την αντίστοιχη στολή.

Έχετε να προσθέσετε κάτι στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις φωτιές σε Μάνη και Κύθηρα, τις οποίες έχετε ζήσει από κοντά;

Αρχικά, πιστεύω ότι όλες οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις που έχουν δει τελευταία τα φώτα της δημοσιότητας πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος από τη Δικαιοσύνη. Έχουν ακουστεί πρωτοφανή πράγματα, τα οποία -αν ισχύουν- αποτελούν όνειδος για τον τρόπο που λειτουργούσαν το πολιτικό σύστημα και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας κατά το διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η απολογία της Πισπιρίγκου για τους θανάτους των Ίριδας και Μαλένας παγώνει την αίτηση αποφυλάκισης

Εάν σας πρότειναν υπουργείο, ποιο θα θέλατε με την τωρινή εμπειρία σας;

Η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει σημαντικό έργο τόσο στον τομέα της εφαρμογής του προεκλογικού μας προγράμματος, για την εφαρμογή του οποίου ο λαός μάς τίμησε με την ψήφο του, όσο και στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, όπως η πανδημία και η αύξηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Αν και όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο παρόν σχήμα, πιστεύω ότι διαθέτει πλήρη εικόνα για τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητες όλων των βουλευτών, των συνεργατών και των στελεχών του κόμματος, και σε περίπτωση ανασχηματισμού θα προχωρήσει σύμφωνα με την κρίση του σε ανάλογες παρεμβάσεις».

Οι δύο γυναίκες της ζωής του που -Προς το παρόν- τον ανέχονται.

φ2 Οικογένεια σύζυγος Άννα κόρη Μαρία

Τι κάνουν οι γυναίκες της ζωής σας; Πού θα τις πάτε διακοπές;

Προς το παρόν με ανέχονται, οπλισμένες με τεράστια υπομονή. Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσα να ζήσω. Οσον αφορά τις διακοπές, η απάντηση είναι εύκολη: Λακωνία για πάντα!

Το μούσι ήρθε για να μείνει;

Θα μείνει μέχρι νεωτέρας…

Θανάσης Δαβάκης και Λακωνία. Τι είδους δεσμός είναι αυτός;

Δεσμός ζωής!

Σε ποιο σημείο της Λακωνίας θα πηγαίνατε έναν επισκέπτη και τι θα του προτείνατε να δοκιμάσει από τη φύση σας;

Θα του πρότεινα να γυρίσει όλη τη Λακωνία, και να γευθεί τα υπέροχα προϊόντα της: το λάδι, τις ελιές, τα εσπεριδοειδή της, τα κρασιά, το μέλι, και όλα αυτά που εκπροσωπούν τη λακωνική γευστική φυσιογνωμία.

Τι σας έχει λυγίσει στη ζωή ή τι θα σας λύγιζε;

Η αχαριστία, οι μηχανορραφίες και οι διπρόσωποι άνθρωποι…

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Είναι σύζυγος γνωστού κυρίου της σόουμπιζ – Σπάνια δημόσια έξοδος για το ζευγάρι

Η κυρία της φωτογραφίας πήγε με τον σύζυγό της...

Πόζαρε με τον μπαμπά της μερικά χρόνια πριν – Αναγνωρίζεται το κοριτσάκι της φωτογραφίας;

Ποια είναι η νεαρή κοπέλα της φωτογραφίας που πόζαρε...

Η Πόπη Μαλλιωτάκη δημοσίευσε βίντεο να κολυμπάει τόπλες και προκάλεσε πανικό

Προκάλεσε «σεισμό» από likes και σχόλια η Πόπη Μαλλιωτάκη...

Ελληνίδα ηθοποιός στα 59 της ποζάρει με σέξι εμφάνιση και αναστατώνει

Η γνωστή ηθοποιός βρίσκει πάντα τρόπους για να τραβάει...

Ο Γρηγόρης Αρνατούγλου με τη Νάνσυ Αντωνίου στον Σεφερλή

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου με τη σύντροφό του, Νάνσυ Αντωνίου...

Βλαδίμηρος Κυριακίδης για Έφη Μουρίκη: «Κλείνουμε 34 χρόνια σχέσης, αλλάζουμε την καθημερινότητά μας»

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης παραχώρησε συνέντευξη στην Realnews μιλώντας για...

Νέα «βόμβα έσκασε» για γνωστό πρωταγωνιστή – Kαλεσμένες ανήλικες σε πάρτι «για να παίξουν παιχνίδια»

Νέο σκάνδαλο «έσκασε» σαν «βόμβα» στη σόουμπιζ. Στο στόχαστρο...

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Άδειο το μπαρ του στην Αλόννησο μετά το σκάνδαλο

Ούτε... γάτα δεν πατάει στο μαγαζί του Στάθη Παναγιωτόπουλου...

Κώστας Κακκαβάς: Δύσκολες στιγμές για τον γόη του κινηματογράφου

«Δεν μπορώ να αποχαιρετήσω την Ντόρα ούτε μπορώ να...

Βραδινή έξοδος για τη Βαρβάρα Κίρκη μετά την καταγγελία για ξυλοδαρμό από τον Θέμη Αδαμαντίδη

Η Βαρβάβα Κίρκη είχε καταγγείλει τον Θέμη Αδαμαντίδη για...

Η Νατάσα Θεοδωρίδου νυχτοπερπάτησε με τη κόρη της, Χριστιάνα στη Μύκονο

Η Νατάσα Θεοδωρίδου πέρασε όμορφες στιγμές στη Μύκονο με...