Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία γκρεμίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο!

Ιστορική μέρα για την Ελλάδα, αυτή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Μια συμφωνία, καταρχάς, θετική, αλλά με κάποια γκρίζα σημεία, που θέλουν διευκρινίσεις, για να μην αποτελέσουν στο μέλλον εστίες προβλημάτων για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η συμφωνία είναι θετική, γιατί ουσιαστικά «κόβει» στη μέση την υποτιθέμενη τουρκολιβυκή ΑΟΖ και επαναφέρει τη λογική στην ανατολική Μεσόγειο.

Η οριοθέτηση αυτή είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και αφορά το δυτικό τμήμα των ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η συμφωνία, με βάση διπλωματικές πηγές, προβλέπει, αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές), 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα! Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να είναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η ελληνική αντιπρόταση! Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται επήρεια 90% στην Κρήτη. Μειωμένη μεν επήρεια, αλλά μένει να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα.

Στην επαναφορά της νομιμότητας στην ανατολική Μεσόγειο στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία από τη Χάλκη όπου βρισκόταν: «Μια συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μια συμφωνία που δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευτεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τη συμφωνία αυτή η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Επίσης, η Ελλάδα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χώρα δημιουργεί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ενώ δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι μια συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Σταθερότητα

Υποδειγματική χαρακτήρισε τη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους. Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, η συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία, καλώντας «όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του. Οχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ