Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025

H Κοντοβά στα σοκάκια της Πάτμου

Στην Πάτμο ταξίδεψε η Χριστίνα Κοντοβά παρέα με αγαπημένα...

Το μοναδικό live της Johanna στην πλατεία Αριστοτέλους

Με καταγωγή από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η...

«Να μ’ αγαπάς»: Η Μαρίλια Μητρούση και ο Αλέξανδρος Πιεχόβιακ μιλούν για...

Η νέα καθημερινή σειρά «Να μ’ αγαπάς» έρχεται να συγκινήσει...

Κώστας Μαρτάκης για Ηλία Ψινάκη: «Μπορεί να με είχε στο μυαλό...

Ο Κώστας Μαρτάκης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Καλοκαίρι...

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες! Παγετώνας βρίσκεται σε διαδικασία τήξης

Σε τροχιά «επιταχυμένης τήξης» έχει μπει το γροιλανδικό στρώμα πάγου, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, απειλώντας να… πνίξει τον πλανήτη. Ειδικοί του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του πανεπιστημίου Αρκτικής της Νορβηγίας ανέλυσαν τη λεκάνη του παγετώνα Jakobshavn, που βρίσκεται στο κεντροδυτικό κομμάτι, ενός από τους πέντε μεγαλύτερους της Γροιλανδίας. Αν τα ανησυχητικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν σε αυτό το κομμάτι εξαπλωθούν σε ολόκληρο το στρώμα πάγου και οδηγήσουν στην ολοκληρωτική τήξη του, τότε η θαλάσσια στάθμη παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά επτά ολόκληρα μέτρα!

Στην παρούσα φάση οι ερευνητές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα αν το στρώμα πάγου έχει φτάσει στο σημείο της επιταχυμένης τήξης ή αν απέχει κάποιες δεκαετίες, ωστόσο τονίζουν ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, έστω και σημαντικά μικρότερης κλίμακας, είναι αναπότρεπτη. «Μπορεί να είμαστε μπροστά στην έναρξη μιας ευρείας κλίμακας αποσταθεροποίησης, αλλά προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα, δυστυχώς» σχολίασε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δρ Niklas Boers.

«Μέχρι στιγμής τα σημάδια είναι μόνο τοπικά, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στην ανεπάρκεια μακροπρόθεσμων δεδομένων ακριβείας για άλλα σημεία του συγκεκριμένου στρώματος πάγου». Στην ανάλυσή της η ομάδα του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρώμα πάγου, που έχει καταγραφεί και αναλυθεί τα τελευταία 140 χρόνια, εμφανίζει μειωμένο ύψος εξαιτίας της τήξης, με αποτέλεσμα να εκτίθεται στον θερμότερο ατμοσφαιρικό αέρα. Πάντως, σε δηλώσεις του στον «Guardian» ο δρ Boers διευκρίνισε ότι πιθανώς θα χρειαστούν αιώνες ώστε τα επίπεδα της θάλασσας να αυξηθούν κατά ένα έως δύο μέτρα και πως, για να λιώσει ολόκληρο το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, θα χρειαστούν 1.000 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πάνος Σολωμός: Στη φυλακή ο αφάνας της Φίνου

Δεν μπήκε μόνο σε δικαστικές περιπέτειες, αλλά έφτασε να...

Η επανασύνδεση καλά κρατεί! Το ζευγάρι με το γιο του κάνουν διακοπές στη Μεσσηνία

Το γνωστό ζευγάρι πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον γάμο του και όπως όλα δείχνε πολύ καλά έκανε.

Δούκισσα Νομικού: Σηκώνει τσουνάμι στις Μαλδίβες

Νέες φωτογραφίες με μαγιό μοιράστηκε η Δούκισσα Νομικού με...

Αλλαγή σελίδας για τη «Super Κατερίνα»

Κρίσιμες αλλαγές για την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στον...

Ζουγανέλη: «Εψαχνα να βρω τρόπο να πάω παρακάτω»

Για την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της και...

«Πήγα στο “Survivor” γιατί η τράπεζα θα μου έπαιρνε το αμάξι»

Στη συμμετοχή του στο «Survivor» και στις οικονομικές δυσκολίες...
spot_img
spot_img