«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες! Παγετώνας βρίσκεται σε διαδικασία τήξης

Σε τροχιά «επιταχυμένης τήξης» έχει μπει το γροιλανδικό στρώμα πάγου, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, απειλώντας να… πνίξει τον πλανήτη. Ειδικοί του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του πανεπιστημίου Αρκτικής της Νορβηγίας ανέλυσαν τη λεκάνη του παγετώνα Jakobshavn, που βρίσκεται στο κεντροδυτικό κομμάτι, ενός από τους πέντε μεγαλύτερους της Γροιλανδίας. Αν τα ανησυχητικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν σε αυτό το κομμάτι εξαπλωθούν σε ολόκληρο το στρώμα πάγου και οδηγήσουν στην ολοκληρωτική τήξη του, τότε η θαλάσσια στάθμη παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά επτά ολόκληρα μέτρα!

Στην παρούσα φάση οι ερευνητές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα αν το στρώμα πάγου έχει φτάσει στο σημείο της επιταχυμένης τήξης ή αν απέχει κάποιες δεκαετίες, ωστόσο τονίζουν ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, έστω και σημαντικά μικρότερης κλίμακας, είναι αναπότρεπτη. «Μπορεί να είμαστε μπροστά στην έναρξη μιας ευρείας κλίμακας αποσταθεροποίησης, αλλά προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα, δυστυχώς» σχολίασε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δρ Niklas Boers.

«Μέχρι στιγμής τα σημάδια είναι μόνο τοπικά, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στην ανεπάρκεια μακροπρόθεσμων δεδομένων ακριβείας για άλλα σημεία του συγκεκριμένου στρώματος πάγου». Στην ανάλυσή της η ομάδα του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρώμα πάγου, που έχει καταγραφεί και αναλυθεί τα τελευταία 140 χρόνια, εμφανίζει μειωμένο ύψος εξαιτίας της τήξης, με αποτέλεσμα να εκτίθεται στον θερμότερο ατμοσφαιρικό αέρα. Πάντως, σε δηλώσεις του στον «Guardian» ο δρ Boers διευκρίνισε ότι πιθανώς θα χρειαστούν αιώνες ώστε τα επίπεδα της θάλασσας να αυξηθούν κατά ένα έως δύο μέτρα και πως, για να λιώσει ολόκληρο το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, θα χρειαστούν 1.000 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ