Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Δικογραφία «φωτιά» για την κλινική στο Περιστέρι με τους 13 νεκρούς

Κακουργήματα στους «Ταξιάρχες» του θανάτου!

Κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο ιδιοκτήτης της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και τέσσερις γιατροί για τους θανάτους 13 ηλικιωμένων από κορονοϊό, ενώ νόσησαν από τον θανατηφόρο ιό ακόμα 35 φιλοξενούμενοι του θεραπευτηρίου.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Απρίλιο του 2020, όταν, λόγω των ελλιπέστατων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού, ο θανατηφόρος ιός μεταδόθηκε αστραπιαία σε δεκάδες ηλικιωμένους.

Οι πέντε κατηγορούμενοι έχουν κληθεί να απολογηθούν στις 16 Ιουνίου για σοβαρές παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το άρθρο 285 του νέου Ποινικού Κώδικα, κινδυνεύουν με ποινές που ξεκινούν από τα 10 έτη και φτάνουν ως την ισόβια κάθειρξη.

Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι συγκλονιστικά. Από τις αναφορές των επιθεωρητών του ΕΟΔΥ και από μαρτυρίες των οικογενειών των ηλικιωμένων προκύπτει πως γιατροί και νοσηλευτές δεν φορούσαν καν προστατευτικές μάσκες, ασθενείς συνωστίζονταν περιμένοντας τη σειρά τους για αιμοκάθαρση, ενώ τα κρεβάτια είχαν ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους. Οι ασθενείς δεν θερμομετρούνταν, έμπαιναν και έβγαιναν από πόρτα που δεν φυλασσόταν, και από την ίδια μπαινόβγαιναν courier και delivery, αν και η ελεύθερη είσοδος σε νοσοκομεία απαγορεύεται λόγω της καραντίνας. Επίσης, στη μονάδα τεχνητού νεφρού η απόσταση μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση ήταν μικρότερη από τα προβλεπόμενα δυο μέτρα.

Ολα ξεκίνησαν στις 21 Απριλίου 2020, όταν γιατρός της κλινικής ενημέρωσε πως το τεστ αντισωμάτων σε νοσηλευόμενο έδειξε ότι ήταν θετικός στον Covid-19. Αμέσως σήμανε συναγερμός και πήγαν στην κλινική τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ που πήραν δείγματα από όλο το μόνιμο προσωπικό, εκτός από τον διευθυντή της μονάδας αιμοκάθαρσης που απουσίαζε. Η επικεφαλής της ομάδας του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε ότι ένας νοσηλευτής είχε, επίσης, διαγνωστεί θετικός.

Η κλινική τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας, εκτός από τις μονάδες αιμοκάθαρσης που έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν λόγω των καθημερινών ραντεβού νεφροπαθών, των οποίων η ζωή θα κινδύνευε αν σταματούσαν τη θεραπεία. Οι δεκάδες ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς. Οι έλεγχοι που ακολούθησαν από στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έδειξαν πως το προσωπικό φορούσε μάσκα, αλλά στην πλειονότητά του δεν φορούσε γάντια. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως, αν και γνώριζαν ότι υπήρξε εξωτερικός ασθενεής με κορονοϊό, δεν έλαβαν κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε ειδοποίησαν εγκαίρως τον ΕΟΔΥ…

«Δεν γινόταν έλεγχος»

Το βαρύτατο κατηγορητήριο στηρίχθηκε στις μαρτυρίες συγγενών ασθενών που έχασαν τη ζωή τους. Η κόρη 92χρονης ασθενούς που εξέπνευσε περιγράφει:

«Στις 21/04/2020 επισκέφτηκα τον ιατρό Χ. στη μονάδα αιμοκάθαρσης για να τον ρωτήσω σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού. Διαπίστωσα ότι εντός της μονάδας κανένας από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν φορούσε μάσκα. Το ίδιο και οι ασθενείς. Η απόσταση ανάμεσα στα κρεβάτια των νοσηλευομένων ήταν περίπου 1,5 μέτρο, χωρίς να υπάρχουν διαχωριστικά παραπετάσματα ανάμεσα στα κρεβάτια. Δίπλα, στη μονάδα τεχνητού νεφρού, όπου έκανε αιμοκάθαρση η μητέρα μου, υπήρχε άλλη μία είσοδος, η οποία ήταν ανοιχτή. Εισέρχονταν και εξέρχονταν ανέλεγκτα, πέραν του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, και άλλα άτομα, όπως υπάλληλοι delivery, προμηθευτές κ.λπ., καθώς και εργάτες που εκτελούσαν εργασίες στην κλινική. Χωρίς να γίνεται σύσταση σε κανέναν από αυτούς να λάβει τις αναγκαίες προφυλάξεις».

«Επίσης, στα δύο ασανσέρ που υπήρχαν στην είσοδο της κλινικής, ένα για ασθενείς και ένα για επισκέπτες, δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Μάλιστα, οι επισκέπτες, χωρίς προφυλάξεις, χρησιμοποιούσαν τον ανελκυστήρα των ασθενών. Μόνο τις τελευταίες ημέρες πριν από τη διαπίστωση των κρουσμάτων κορονοϊού είχαν κάπως ενταθεί τα μέτρα και επιτρεπόταν μόνο ένας να επισκέπτεται τους θαλάμους των ασθενών. Η αιτία που μολύνθηκε η μητέρα μου ήταν τα ελλιπή μέτρα που πήραν στην κλινική για τον Covid-19. Οι εργαζόμενοι δεν τηρούσαν τα μέτρα προφύλαξης και δεν φορούσαν ούτε αυτοί μάσκα και γάντια. Επιπλέον, την 21η Απριλίου 2020 το απόγευμα και ενώ υπήρχε κρούσμα ασθενούς με κορονοϊό, ο ιατρός Χ. μού το απέκρυψε, λέγοντας απλώς ότι “ο ΕΟΔΥ είχε φέρει μερικά τεστ για να γίνουν στο προσωπικό και στους ασθενείς”. Δεν είχα ποτέ καμία επίσημη ενημέρωση από την κλινική για τις συνθήκες υπό τις οποίες η μητέρα μου νόσησε».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...