Τριχόπτωση τέλος χάρη στην πρόπολη

Στα…μελίσσια το «μυστικό» για θεραπεία ακόμα και της καράφλας

Μια ουσία που υπάρχει στις κυψέλες των μελισσών φαίνεται ότι κρύβει το μυστικό για τη θεραπεία της τριχόπτωσης ή ακόμη και της φαλάκρας. Επιστήμονες στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η λύση ίσως βρίσκεται στην πρόπολη, μια κολλώδη ουσία που παράγουν οι μέλισσες από τις ρητινώδεις εκκρίσεις των φλοιών των φυτών και την οποία εμπλουτίζουν με γύρη, ένζυμα, κερί και άλλες ουσίες προκειμένου να απολυμάνουν και να καλύψουν μικρά κενά στο εσωτερικό της κυψέλης.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», η πρόπολη ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας, ιδιότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες χορήγησαν πρόπολη σε ποντίκια που τους είχαν αφαιρέσει το τρίχωμά με ξυριστική μηχανή ή με αποτρίχωση με κερί και διαπίστωσαν ότι στη συνέχεια μεγάλωσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε εκείνα που δεν έλαβαν την ουσία. Επίσης παρατήρησαν ότι η τοπική εφαρμογή πρόπολης αυξάνει τον αριθμό των ειδικών κυττάρων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανάπτυξης των τριχών.

Φυσικά αίτια

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η πρόπολη δοκιμάστηκε σε ποντίκια που δεν είχαν χάσει το τρίχωμά τους από φυσικά αίτια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες χάνονται οι τρίχες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή που δεν προκύπτει φυσιολογικά από τον οργανισμό, γεγονός που επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της πρόπολης, καθώς διαθέτει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της πρόπολης στον οργανισμό είχαν ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα και αφορούν την επούλωση των πληγών, τη θεραπεία της φλεγμονής, ακόμη και την αντιμετώπιση των όγκων. Επίσης η πρόπολη ενισχύει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα οποία προέρχονται από τα μονοπύρηνα του μυελού των οστών και προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιθέσεις που δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ