«Φάντασμα» το σπίτι του Γ. Καραϊσκάκη

Καταρρέει -εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας- η διώροφη, πέτρινη κατοικία στο Κιόνι της Ιθάκης όπου είχε ζήσει ο ήρωας της Επανάστασης του 1821

Καταρρέει -εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας- η διώροφη, πέτρινη κατοικία στο Κιόνι της Ιθάκης όπου είχε ζήσει ο ήρωας της Επανάστασης του 1821

Η αδιαφορία της Πολιτείας κάνει ένα από τα ωραιότερα σπίτια στο γραφικό λιμάνι του πανέμορφου Κιονίου στην Ιθάκη να καταρρέει παραδομένο στη φθορά, αντί να συντηρείται ως μνημείο, αφού στο εσωτερικό του έζησε ένας από τους σημαντικότερους αρχιστρατήγους της Επανάστασης του 1821, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ

Από το διώροφο πέτρινο σπίτι στο Κιόνι, που παλεύει να αντισταθεί μέχρι σήμερα στον χρόνο, έχει απομείνει πια ένα μέρος της εξωτερικής του τοιχοποιίας, που μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή. Η αρχιτεκτονική με το επτανησιακό στιλ μαρτυρά πως υπήρξε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της περιοχής. Ομως, το μόνο που θυμίζει πως μέσα σε αυτούς τους ετοιμόρροπους πια τοίχους πέρασε ένα μέρος της ζωής του ο ηρωικός «γιος της καλογριάς» είναι μια επιγραφή με έντονο κίτρινο χρώμα, που έχουν γράψει αγανακτισμένοι κάτοικοι του νησιού για να εκφράσουν -όπως λένε- το παράπονό τους για την πλήρη εγκατάλειψή του από πλευράς Πολιτείας!

Λέγεται πως στο σπίτι αυτό ζούσε για αρκετό χρονικό διάστημα, πριν από την Επανάσταση του 1821, ο Ρουμελιώτης αγωνιστής μαζί με την οικογένειά του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, που προκύπτουν μέσα από την αλληλογραφία που διατηρούσε τον Δεκέμβριο του 1823 ο Καραϊσκάκης με έναν «φίλο, κουμπάρο και αδελφό» του, όπως συνήθιζε να αποκαλεί τον σιορ Φωκά Παΐση από την Ιθάκη, ο αγωνιστής (ήταν τότε 43 ετών) θα επισκεπτόταν το νησί. Ηταν ήδη βαριά άρρωστος από φυματίωση και ήθελε να τον εξετάσουν ειδικοί γιατροί για να τον συμβουλεύσουν σχετικά με την εξέλιξη της αρρώστιας του.

Την περίοδο που αποφάσισε να εγκαταλείψει το νησί του Οδυσσέα για να περάσει στο Μεσολόγγι, τον Φεβρουάριο του 1824, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έστειλε για ασφάλεια την οικογένειά του να μείνει σε ένα νησάκι κοντά στην Ιθάκη, τον ξακουστό Κάλαμο. Ταυτόχρονα έδωσε εντολή στον Φωκά Παΐση να προσέχει και να περιποιείται το όμορφο σπίτι του για όσο καιρό χρειαστεί: «Σου λέγω διά το σπήτι μου αυτού να το προσέχεις ως ιδικόν, καθώς είμαι βέβαιος πολύ περισσότερον τώρα να το προσέξεις καλλίτερα ακόμα».

Στη μάχη

Οσο και αν οι γιατροί προσπάθησαν τότε να πείσουν τον Καραϊσκάκη να απέχει από τους αγώνες, εκείνος όχι μόνο δεν άκουσε τις συμβουλές τους, αλλά επέστρεψε στη Ρούμελη και ρίχτηκε με ακόμα μεγαλύτερη μανία στη μάχη για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Εκτός από τον Καραΐσκάκη όμως, στην Ιθάκη γεννήθηκε και ο ήρωας της Γραβιάς Οδυσσέας Ανδρούτσος, το όνομα του οποίου παραπέμπει προφανώς στον ομηρικό ήρωα. Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου είχε καταφύγει η οικογένειά του, ενώ από αυτό πέρασε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που υπηρέτησε για ένα διάστημα εκεί ενταγμένος στην υπηρεσία της Βρετανικής Προστασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ