«Στο τιμόνι» της Ε.Ε. με αμφισβητήσεις!

Με αιχμές από τον γερμανικό Τύπο ξεκίνησε η ελληνική προεδρία.


Ξεκίνησε από χθες -για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην Ε.Ε.- η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες.


Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μία ευθύνη και αυτούς τους έξι μήνες θα κληθεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.


Η τελετή έναρξης για την ελληνική προεδρία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου στο Ζάππειο. Στην Αθήνα θα βρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο και οι 28 επίτροποι. Εκεί, εκτός από την καθιερωμένη φωτογραφία, θα πραγματοποιηθούν και τα λεγόμενα clusters, δηλαδή συμβούλια εργασίας όπου οι υπουργοί θα παρουσιάσουν στους αρμόδιους επιτρόπους τις προτεραιότητές τους.


Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια προεδρία χαμηλού κόστος, καθώς ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.


Η ελληνική προεδρία ξεκινά σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη η οποία, ύστερα από εξαετή κρίση, ετοιμάζεται να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.


Η ελληνική προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητες τους ακόλουθους τομείς, πάνω στους οποίους θα εργαστεί με στόχο να υπάρξει προστιθέμενη αξία για την Ε.Ε.: ανάπτυξη και απασχόληση, εμβάθυνση της ΟΝΕ, διαχείριση της μετανάστευσης, προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.


Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα διεξαχθούν 14 άτυπες υπουργικές σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 συνέδρια ή σεμινάρια.


Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αρθρογραφίας στον γερμανικό Τύπο. Ενδεικτικό είναι το άρθρο στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel»: «Οταν αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, αλλά το ερώτημα εάν το πιο προβληματικό παιδί της Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολες ώρες για τον Γιάννη Καλλιάνο και τη σύζυγό του – «Κλαίει εδώ και 10 μέρες»

Ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε με συγκίνηση για τη δύσκολη...

Μαρί Κωνσταντάτου – Γιάννης Κεντ: Ξανά μαζί μετά το διαζύγιο

Φωτιές άναψε η κοινή εμφάνιση της Μαρί Κωνσταντάτου και...

Γόηδες «τυλιχτοί» σε πιτόγυρο

Πώς το ανύπαρκτο ψητοπωλείο «Η Σούβλα του Άρχοντα»… έψησε...

Παντρεύτηκαν και δεν το πήρε είδηση κανένας

Αν και η λαμπερή θρησκευτική τελετή έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου

Μπήκαν μόνοι τους στη μαύρη λίστα

Χείμαρρος ο Βασίλης Λαζαρίδης στο vidcast «Bedtime Stories»Στο φως...

Παντρεύονται & τηλεοπτικά!

Όχι μόνο νύφη και γαμπρός, αλλά σύντομα μαζί… και...

Έλληνας ηθοποιός νυχτοπερπάτησε με την εντυπωσιακή του κόρη

Ο γνωστός ηθοποιός γιόρταζε και βγήκε με την οικογένειά του να το γιορτάσει. Ο