Το ΕΑΠ μας «υποδέχεται» στο Θερινό Σχολείο και μας μαθαίνει να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές

Οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν από την απαρχή της Γης. Ακόμη και η ίδια η Γη είναι αποτέλεσμα κάποιου βίαιου φυσικού καταστροφικού γεγονότος. Όμως, αν κοιτάξουμε στην σύγχρονη ιστορία, βασικοί παράγοντες πρόκλησης ή έντασης των καταστροφών αυτών είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Έτσι, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η αδιαμφισβήτητη κλιματική αλλαγή, η ταχεία αστικοποίηση και η διεθνής αλληλεξάρτηση των οικονομιών αυξάνουν την ευαισθησία μιας κοινωνίας έναντι φυσικών κινδύνων.

Δεδομένου του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από φυσικές καταστροφές, το θέμα της έρευνας σχετικά με τους κινδύνους αυτούς αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα. Οι επιπτώσεις σε μια φυσική καταστροφή μπορεί να είναι απρόβλεπτες ή να προκαλέσουν ντόμινο άλλων δυσχερειών. Πρόσθετα, ανθρωπογενείς καταστροφές όπως οι εκρήξεις μεγάλης κλίμακας, τα ατυχήματα/αστοχίες σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, οι αστοχίες φραγμάτων, κ.α. απειλούν σήμερα την παγκόσμια κοινότητα περισσότερο από ποτέ.

Η πρόληψη, η ορθή διαχείριση και η βέλτιστη αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων αποτελούν σήμερα μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως.Η ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνων απαιτεί όχι μόνο την πλήρη κατανόηση των φυσικών διεργασιών αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τα σχετικά όρια πολιτικής και κοινωνικής ανοχής. Η σύνθετη δυναμική που κατακλύζεται από το συνδυασμό των κινδύνων και της τρωτότητας απαιτεί νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση του κινδύνου και τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) διοργανώνει από την 6η έως την 19η Ιουλίου 2020 το Θερινό Σχολείο: Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και τεχνικά έργα. Το εν λόγω Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες επιστημόνων και επαγγελματιών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι θέλουν στον τομέα της ειδικότητάς τους να εντάξουν τα προαναφερθέντα φαινόμενα. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν, αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων και των προκλήσεων και θα μάθουν να σχεδιάσουν/προτείνουν τρόπους πρόληψης και διαχείρισης φυσικών κινδύνων.

Επίσης, θα ενημερωθούν γιατί πρόσφατες τάσεις που αφορούν επιστημονικά και κοινωνικά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους και θα είναι σε θέση να απαντήσουν πολύ σημαντικά ερωτήματα όπως, π.χ., γιατί τείνουμε να μειώσουμε ορισμένους φυσικούς κινδύνους ενώ αυξάνουμε την επικινδυνότητα σε άλλους; Τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, βραχυχρόνια και μακροχρόνια, για να προστατευτούμε από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους;

Καλή αντάμωση στο Θερινό Σχολείο του ΕΑΠ «Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και τεχνικά έργα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Η τρανς «Ολίβια» «σπάει» τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές – Τι αποκαλύπτει για το μοιραίο βράδυ;

Η 23χρονη τρανς «Ολίβια» είναι το «κλειδί» στην υπόθεση θανάτου της Μυρτώς στην Κεφαλονιά.

Στέφανος Ληναίος – Έλλη Φωτίου: Μία αγάπη βγαλμένη από παραμύθι – Χωρίστηκαν μετά από 69 χρόνια

Ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου υπήρξαν από τα πιο αγαπημένα και αχώριστα ζευγάρια του καλλιτεχνικού κόσμου.

Έφυγε από την Κεφαλονιά η μητέρα της Μυρτώς – Ψυχολογικά ράκος

Η οικογένεια της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή...

Τα γυρνάει ο σύντροφος της Μυρτώς – Τα μηνύματα τα ξημερώματα και η πρόσκληση στο μοιραίο δωμάτιο

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει ο σύντροφος της αδικοχαμένης...

Δείτε τον Μιχάλη Μανιάτη στο Κολωνάκι να περπατάει με μπαστούνι

Ο Μιχάλης Μανιάτης πέρα από σπουδαίος ηθοποιός αν και δεν σπούδασε ποτέ και υπήρξε και ωραίος άντρας.

Η εντυπωσιακή 40χρονη τρανς από την Αθήνα και ο ρόλος στην υπόθεση της Μυρτώς

Μία 40χρονη τρανς γυναίκα υπήρξε ρόλος κλειδί στην υπόθεση...